Menu
Generic filters
Exact matches only

Napoleon γλυκοπατάτας με «καμένο» βούτυρο και φασκόμηλο

Preparation 20΄ προετοιμασία | 30΄ εκτέλεση
Servings 12 μερίδες
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 1/3 φλ. ανάλατο βούτυρο
  • 3 κ.σ. φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 4 μέτριες γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε στρογγυλούς δίσκους πάχους 0,5 εκ.
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1+1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
  • 1/2 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το φασκόμηλο και το σκόρδο.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ή μέχρι το βούτυρο να αρχίσει να αφρίζει και να πάρει ένα ωραίο καστανόχρυσο χρώμα, ανακατεύοντας το τηγάνι περιστασιακά. Τοποθετούμε τα φύλλα φασκόμηλου σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Πετάμε το σκόρδο και κρατάμε το βούτυρο.
  • Τοποθετούμε 2 φέτες πατάτας στον πάτο καθεμιάς από τις 12 θήκες ενός ταψιού για μάφιν, αφού προηγουμένως τις έχουμε λαδώσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλάτι και 1 κ.γ. παρμεζάνα. Προσθέτουμε άλλες 2 φέτες πατάτας σε κάθε θήκη, τελειώνοντας με 1/2-1 κ.γ. καστανό βούτυρο.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C. Μοιράζουμε ομοιόμορφα το υπόλοιπο καστανό βούτυρο, το αλάτι και το τυρί πάνω από τις πατάτες και ψήνουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τοποθετούμε τα napoleon πατάτας σε μια πιατέλα, γαρνίροντας με τα φύλλα φασκόμηλου.
Bookmarks