Menu
Generic filters
Exact matches only

Ρεβίθια με χοιρινό

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 6 μερ
Difficulty Δύσκολη

Υλικά

  • 400 γρ. ρεβύθια Γρεβενών
  • 500 γρ. κοντά στην Ελληνική γη
  • 1 μουλιασμένα σε ζεστό νερό από το βράδυ
  • 60 ml χοιρινό μπούτι
  • 1 σε κομμάτια
  • 250 γρ. μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 0.5 κ. γ. τριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • πιπεριά Φλωρίνης
  • σε κομματάκια
  • ντοματάκια κονκασέ
  • πολτοποιημένα
  • μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σιγοβράζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, το μπούκοβο, την πιπεριά, το αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή όσο χρειάζεται μέχρι να γίνει ελέγχοντας τα υγρά, μην τυχόν χρειαστεί συμπλήρωμα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τουρσιά. Παραλλαγή Νο1: Ρεβίθια με ρύζι και ντομάτα • Βράζουμε 200 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε ζεστό νερό από το βράδυ, σε άφθονο νερό έως ότου αρχίσουν να μαλακώνουν για περίπου 1 ώρα και τα σουρώνουμε. Παράλληλα, μουλιάζουμε 400 γρ. ρύζι σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 80 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, ρίχνουμε 250 γρ. ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα, πιπέρι, μπούκοβο, 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη, 1 κ.γ. δεντρολίβανο, τριμμένο και 600 ml ζεστό νερό. • Όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα ρεβίθια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά το ρύζι, το προσθέτουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10-12 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε. Παραλλαγή Νο 2: Ρεβιθόπιτα με φύλλο κουρού • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Πολτοποιούμε 400 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα σε ζεστό νερό από το βράδυ, βρασμένα και σουρωμένα. Ανακατεύουμε καλά τα ρεβίθια με 4 αβγά, 300 γρ. φέτα τριμμένη, 1 κ.σ. ματζουράνα, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, λίγο αλάτι, πιπέρι. • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 30×32 εκ. και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη. Στρώνουμε 1 φύλλο ζύμης κουρού αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα. • Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με άλλο 1 φύλλο ζύμης κουρού. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν προς τα μέσα γύρω γύρω από την πίτα. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο, πασπαλίζουμε με μαυροκούκι και χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι σε κομμάτια. Ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Bookmarks

Σιγοβράζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, το μπούκοβο, την πιπεριά, το αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή όσο χρειάζεται μέχρι να γίνει ελέγχοντας τα υγρά, μην τυχόν χρειαστεί συμπλήρωμα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τουρσιά. Παραλλαγή Νο1: Ρεβίθια με ρύζι και ντομάτα • Βράζουμε 200 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε ζεστό νερό από το βράδυ, σε άφθονο νερό έως ότου αρχίσουν να μαλακώνουν για περίπου 1 ώρα και τα σουρώνουμε. Παράλληλα, μουλιάζουμε 400 γρ. ρύζι σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 80 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, ρίχνουμε 250 γρ. ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα, πιπέρι, μπούκοβο, 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη, 1 κ.γ. δεντρολίβανο, τριμμένο και 600 ml ζεστό νερό. • Όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα ρεβίθια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά το ρύζι, το προσθέτουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10-12 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε. Παραλλαγή Νο 2: Ρεβιθόπιτα με φύλλο κουρού • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Πολτοποιούμε 400 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα σε ζεστό νερό από το βράδυ, βρασμένα και σουρωμένα. Ανακατεύουμε καλά τα ρεβίθια με 4 αβγά, 300 γρ. φέτα τριμμένη, 1 κ.σ. ματζουράνα, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, λίγο αλάτι, πιπέρι. • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 30x32 εκ. και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη. Στρώνουμε 1 φύλλο ζύμης κουρού αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα. • Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με άλλο 1 φύλλο ζύμης κουρού. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν προς τα μέσα γύρω γύρω από την πίτα. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο, πασπαλίζουμε με μαυροκούκι και χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι σε κομμάτια. Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.