Υλικά

400g αλεύρι βρόμης (αλεσμένες νιφάδες βρόμης στο μούλτι)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
90 ml ηλιέλαιο
70 ml ελαιόλαδο
100 ml φυτικό ρόφημα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
40g μαύρη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
5 αχλάδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε τέταρτα
4 κ.σ. maple syrup
1 κ.γ. κανέλα
1 1/2 κ.γ. κορν φλάουρ
φυτικό γιαούρτι ή παγωτό

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι βρόμης, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το φυτικό ρόφημα, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το πατάμε με το χέρι μας να γίνει μια λεπτή στρώση. Ψήνουμε στους 190°C στον αέρα, για 20 λεπτά.
  • Παράλληλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα αχλάδια μαζί με το maple syrup και την κανέλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά. Όταν αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.
  • Βγάζουμε το crumble απο τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σπάμε σε μικρά κομμάτια. Σερβίρουμε σε μπολ τα αχλάδια, το crumble βρόμης και προαιρετικά 1 κουταλιά φυτικό γιαούρτι ή 1 μπάλα παγωτό.

Σημειώσεις
• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με φυτικό βούτυρο στην ίδια ποσότητα.
• Προτιμάμε τον συνδυασμό ελαιολάδου με ηλιέλαιο, για να μη βγει πολύ βαρύ στη γεύση. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε εξ ολοκλήρου ένα ελαφρύ ελαιόλαδο.

σχετικεσ συνταγεσ