Piadina ή flatbreads με ψητή γαλοπούλα, μοτσαρέλα και βασιλικό

10΄ προετοιμασία 30΄ αναμονή 20΄ εκτέλεση
6 μερίδες
Εύκολη

Υλικά

300 γρ. αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις (μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 100 γρ. με αλεύρι ολικής)
70 γρ. βούτυρο ή λάδι καρύδας, μαλακωμένο
180 ml γάλα
αλάτι
200 γρ. μαλακή γραβιέρα, κομμένη σε 6 κομμάτια
200 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
150 γρ. ψητή γαλοπούλα, σε λεπτές φέτες
1/2 ματσάκι βασιλικός

Εκτέλεση

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το γάλα και 1 κ.γ. αλάτι σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε σε μια μπάλα και μετά μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και στη συνέχεια ανοίγουμε το καθένα (σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας) σε φύλλο διαμέτρου 22 εκ.
  • Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε μέσα μία piadina (ένα κομμάτι ζύμης) κάθε φορά και ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό ή έως ότου η επιφάνεια αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες.
  • Αναποδογυρίζουμε και τοποθετούμε στο κέντρο της ψημένης πλευράς το 1/6 των υλικών μας (τυρί, αλλαντικό, βασιλικό). Κλείνουμε τις πλευρές σαν φάκελο και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
  • Εναλλακτικά, διπλώνουμε στη μέση σαν μισοφέγγαρο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε σε ατομικές συσκευασίες μεταφοράς.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

σχετικεσ συνταγεσ