Ολόκληρο κουνουπίδι στον φούρνο με μυρωδικά και μπαχαρικά
Preparation
Περισσότερο από 60’
Servings
4 μερίδες
Difficulty
Εύκολη
Υλικά
Για τη μαρινάδα
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «AB think bio»
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1 1/2 κ.σ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. φασκόμηλο
- 2 1/2 κ.σ. σόγια
- 1 κ.σ. vegan Worcestershire σάλτσα, προαιρετικά
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο «AB think bio»
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 1/2 κ.γ. κόλιανδρος
- 3/4 κ.γ. κανέλα
- 3/4 κ.γ. κάρδαμο
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/4 κ.γ. μαραθόσπορος
- 1/4 κ.γ. δεντρολίβανο
Για τα συνοδευτικά
- 8 μικρές πατάτες, στη μέση
- 1/3 κ.γ. αλάτι
- 1/3 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- κόλιανδρος, μαϊντανός, θυμάρι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Ανακατεύουμε 2 κ.σ. σόγια μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά της μαρινάδας. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε.
- Κάνουμε μερικές μικρές χαραγματιές στο επάνω και στο κάτω μέρος του κουνουπιδιού. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της μαρινάδας μέσα στο αναποδογυρισμένο κουνουπίδι και το ανακινούμε για να εισχωρήσει σε βάθος η μαρινάδα.
- Αλείφουμε το κουνουπίδι με τη μαρινάδα και το αφήνουμε ανάποδα (με το κοτσάνι προς τα πάνω), να μαριναριστεί καλά για 1 ώρα. Το γυρίζουμε ανάποδα, αλείφουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα και το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.
- Ανακατεύουμε τις πατάτες με τα καρότα, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και τα βάζουμε γύρω από το κουνουπίδι.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό και τη 1/2 κ.σ. σόγια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20-30 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο ταψί. Γαρνίρουμε με τα φρέσκα