Menu
Generic filters
Exact matches only

Ντολμάς γιαλαντζί σε φόρμα

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 8 μερίδες
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 700g αμπελόφυλλα ζεματισμένα
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια «AB fresh to go», σε κυβάκια
  • 250ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
  • 500g ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 50g κουκουνάρι ΑΒ, ελαφρά καβουρντισμένο
  • 400g νερό
  • 1 ματσάκι μαϊντανός «ΑΒ fresh to go», ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 λεμόνια (χυμός και ξύσμα)

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 500g στραγγιστό γιαούρτι ΑΒ ολόπαχο
  • 1 λεμόνι, χυμός και ξύσμα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • λευκό πιπέρι
Αμπελόφυλλα Βάζο 450 gr
Κρεμμύδι Φρέσκο Καθαρισμένο 100 gr
Κρεμμύδια Ξερά Χονδρά Συσκευασμένα
Ρύζι Καρολίνα Ε.Ε. 500 gr
ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΩΜΟ 50 GR
Νερό Φυσικό Επιτραπέζιο 1,5lt
Μαϊντανός Καθαρισμένος Φρέσκος 40 gr
Άνηθος Φρέσκος Καθαρισμένος 40 gr
Δυόσμος Σκαφάκι 25 gr
Αλάτι Πλαστική Φιάλη 400 gr
Μείγμα Πιπεριών Μύλος 50g
Λεμόνια Βιολογικής Γεωργίας Συσκευασμένα Εισαγωγής
Γιαούρτι Στραγγιστό 10% Λιπαρά 1 kg
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο Φιάλη Πλαστική 1 Lt
Πιπέρι Λευκό Τριμμένο 45 gr
Next

Εκτέλεση

• Ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας γιαουρτιού και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
• Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
• Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμα μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο), το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε το εσωτερικό μιας φόρμας του κέικ με τρύπα στη μέση και την «ντύνουμε» εσωτερικά με πυκνή στρώση από αμπελόφυλλα. Προσοχή, τα νεύρα των φύλλων πρέπει να είναι από μέσα.
• Αφού στρώσουμε τη βάση και τα τοιχώματα, ξεκινάμε να προσθέτουμε γέμιση. Το κάνουμε κατά στρώματα, φροντίζοντας να ρίχνουμε ενδιάμεσα και κομμάτια τεμαχισμένου αμπελόφυλλου που έχουμε χοντροκόψει. Τα κομμάτια αυτά θα βοηθήσουν στη συνοχή του ντολμά. Κλείνουμε το επάνω μέρος της φόρμας με διπλή σειρά από αμπελόφυλλα.
• Ρίχνουμε στη φόρμα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-35′.
• Αποσύρoυμε από τον φούρνο και αφήνουμε τον ντολμά να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα πριν τον ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε πιατέλα. Διακοσμούμε με λίγη σάλτσα γιαουρτιού και φετούλες λεμονιού και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.
• Σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες.

Bookmarks