Κροκέτες μπακαλιάρου με μυρωδικά και λαχανικά

Από 30’ έως 60’
6 μερ
Μέτρια

Υλικά

3 κ.σ. ελαιόλαδο
διάφορα λαχανικά (καρότα, κολοκύθι, σέλερι, πατάτα, γλυκοπατάτα)
πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά
1 κουτάκι ανθρακούχο νερό (ή μισή δόση μπύρα)
2 αυγά
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, πολύ ψιλοκομμένα (Για τις μπαλίτσες τυριού)
1 ματσάκι αρωματικά (άνηθο, μαϊντανό), ψιλοκομμένα
1 κιλό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο

Εκτέλεση

– Βράζουμε τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο για 10 λεπτά. Τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και τον διαλύουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομματάκια.
– Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα κομματάκια μπακαλιάρου μαζί με τα αρωματικά, τα κρεμμυδάκια, τα αυγά, το ανθρακούχο νερό, την τριμμένη φρυγανιά και το πιπέρι, έτσι ώστε να σχηματίσουν μια μαλακή μάζα. Αφήνουμε το μπολ καλυμμένο στο ψυγείο για 20 λεπτά.
– Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια
σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα
τηγανίζουμε σε μέτρια καυτό λάδι. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
– Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Κόβουμε τα λαχανικά σε μέγεθος σπιρτόξυλου και τα περνάμε από το τηγάνι στην αρχή σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά.
– Σερβίρουμε τις κροκέτες με τα λαχανικά. Εναλλακτικά μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με σκορδαλιά ή με λίγη μαγιονέζα αρωματισμένη με το ξύσμα 1 λεμονιού.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Νο 1

Μπακαλιάρος με άρωμα εσπεριδοειδών στο τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Αποψύχουμε 2 φιλέτα μπακαλιάρου των 100 γρ. το καθένα και τα στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
– Τηγανίζουμε σε βούτυρο τα φιλέτα για 3 λεπτά από κάθε πλευρά (ή τα σιγομαγειρεύουμε με λίγο νερό και κρασί). Όταν τα γυρίσουμε προσθέτουμε
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 μανταρίνι και
1 μοσχολέμονο.
– Ανακατεύουμε προσεκτικά και σβήνουμε με 1 ποτήρι λευκό κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6 λεπτά ακόμα.
– Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με άγριο ρύζι ή βραστές πατάτες.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Νο 2

Τάρτα με λαχανικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Στρώνουμε 1 φύλλο κουρού σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα με 22 εκ. διάμετρο. Τρυπάμε το φύλλο και βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο.
– Σε ένα μπολ ρίχνουμε 200 γρ. διάφορα λαχανικά που μας έχουν περισσέψει, ψιλοκομμένα.Προσθέτουμε 100 γρ. κίτρινα τυριά, 6 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα, 100 γρ. κρέμα τυριού, 100 γρ. φέτα λιωμένη με πιρούνι και 2 φέτες ψιλοκομμένο καπνιστό χοιρινό (ή μπέικον ή σύγκλινο). Χτυπάμε 4 αυγά, ανακατεύουμε με 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος και 2 κ.σ. γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε λίγη τριμμένη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, τα στρώνουμε στην ταρτιέρα.
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ΊC για 35 λεπτά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Βράζουμε τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο για 10 λεπτά. Τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και τον διαλύουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομματάκια.
– Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα κομματάκια μπακαλιάρου μαζί με τα αρωματικά, τα κρεμμυδάκια, τα αυγά, το ανθρακούχο νερό, την τριμμένη φρυγανιά και το πιπέρι, έτσι ώστε να σχηματίσουν μια μαλακή μάζα. Αφήνουμε το μπολ καλυμμένο στο ψυγείο για 20 λεπτά.
– Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια
σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα
τηγανίζουμε σε μέτρια καυτό λάδι. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
– Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Κόβουμε τα λαχανικά σε μέγεθος σπιρτόξυλου και τα περνάμε από το τηγάνι στην αρχή σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά.
– Σερβίρουμε τις κροκέτες με τα λαχανικά. Εναλλακτικά μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με σκορδαλιά ή με λίγη μαγιονέζα αρωματισμένη με το ξύσμα 1 λεμονιού.

σχετικεσ συνταγεσ