Κερασάδα
Υλικά
- 2 κιλά κεράσια χωρίς κουκούτσια
- 800g ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
- 200g μέλι
- 600 ml νερό
- 3 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 1 φυσική βανίλια
- 1 λεμόνι (χυμός)
- ανθρακούχο νερό
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κεράσια και την καστανή ζάχαρη, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2 ώρες για να βγάλουν τα υγρά τους. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, το νερό, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τους σπόρους και τον λοβό από τη βανίλια. Όταν ξεκινήσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε τα κεράσια. Κρατάμε τα μισά μαζί με τους γλυκάνισους και τον λοβό της βανίλιας σε ένα μπολ και τα υπόλοιπα τα περνάμε από ψιλή σήτα πάνω από την κατσαρόλα πιέζοντάς τα να βγάλουν τους χυμούς τους και επαναφέρουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 10 λεπτά να δέσει. Αφήνουμε την κερασάδα να κρυώσει, ρίχνουμε τα ολόκληρα κεράσια με τα μπαχαρικά και τη σερβίρουμε αραιωμένη σε ανθρακούχο νερό.