πισω στισ συνταγεσ

Galette με «καπνιστό» πράσο & φουντούκι

Περισσότερο από 60’
·
6 μερ
·
Μέτρια

Υλικα

200 γρ.
αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γ.
αλάτι (για τη ζύμη)
1/2 φλ.
ελαιόλαδο, παγωμένο (για τη ζύμη)
4 κ.σ.
νερό κρύο
4
πράσα, κομμένα σε φέτες
20 ml
ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
3
ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
4
κρεμμυδάκια, σε φέτες
5
κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
2 κ.σ.
αλεύρι λευκό (για τη γέμιση)
300 ml
ρόφημα σόγιας
150 γρ.
φυτικό τυρί, τριμμένο
1 κ.σ.
πάστα κόκκινου κάρι
100 γρ.
φουντούκια, ψημένα, ψιλοκομμένα
1/2 κ.γ.
καπνιστή πάπρικα ελάχιστο μοσχοκάρυδο
αλάτι (για τη γέμιση)
πιπέρι
1 κ.γ.
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/4 κ.γ.
καπνιστή πάπρικα

εκτελεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Γέμιση: Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα πράσα σε 10 ml από το λάδι. Μετά από 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα καπνιστής πάπρικας και αφήνουμε στην άκρη.

Στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το ξερό κρεμμύδι για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ρόφημα σόγιας, ώστε η σάλτσα να πήζει καθώς θερμαίνεται το ρόφημα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 100 γρ. από το φυτικό τυρί. Μόλις το τυρί λιώσει, ρίχνουμε τα μαγειρεμένα πράσα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το παγωμένο ελαιόλαδο μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό μέχρι η ζύμη να αρχίσει να σχηματίζει μια εύπλαστη μπάλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, καλύπτουμε με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης και πιέζουμε με τα δάχτυλα, μέχρι να σχηματιστεί ένας δίσκος περίπου 28 εκ. (χρησιμοποιούμε τη μεμβράνη επειδή με τη θερμοκρασία των χεριών μας η ζύμη θα αρχίσει να βγάζει το λάδι της).

Απλώνουμε την πάστα κάρι στο κέντρο της ζύμης, αφήνοντας λίγα εκατοστά από τις άκρες, και από πάνω στρώνουμε το 1/3 από τα φουντούκια. Αδειάζουμε στο κέντρο της ζύμης το μείγμα πράσου και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο φυτικό τυρί, διπλώνοντας τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά.

Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα φουντούκια με την καπνιστή πάπρικα και λίγο αλατοπίπερο. Αφαιρούμε την galette από τον φούρνο, σκορπίζουμε το μείγμα των φουντουκιών στην κορυφή και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Γαρνίρουμε με μαϊντανό και πάπρικα.”

Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

σχετικεσ συνταγεσ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.