Φιλέτα τσιπούρας σε τραγανή κρούστα με λαδολέμονο και λαχανικά στον ατμό
Υλικά
- 8 φιλέτα τσιπούρας ΑΒ Επιλογή
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού
- 1 κ. σ. αναποφλοίωτο σουσάμι ελαφρά ψημένο και κοπανισμένο
- 1 φλ. ψίχουλα ψωμιού καβουρντισμένα
- 4 κ. σ. μείγμα φρέσκων μυρωδικών (άνηθος, δυόσμος, βασιλικός, ρίγανη, μαϊντανός) ψιλοκομμένων
- 0.5 κ.γ κουρκουμάς
- 90 ml ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. καυτό νερό
- 6 στήμονες σαφράν
- 1 κ.γ μουστάρδα
- 2.5 κ. σ. χυμός λεμονιού
- 0.5 κ.γ θυμαρίσιο μέλι προαιρετικά
- 500 g κολοκυθάκια μικρά κομμένα στα δύο
- 300 g πατάτες μικρές καθαρισμένες ολόκληρες
- 300 g καρότα μικρά καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 60 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τα φιλέτα και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Λαδολέμονο: Χτυπάμε στο μούλτι το καυτό νερό με το σαφράν (αν βάλουμε μέλι, το ρίχνουμε και αυτό) και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βεβαιωνόμαστε ότι το μέλι δεν έχει μείνει στον πάτο του μούλτι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Κρούστα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ πιάτο.
Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει τα φιλέτα.
Αλείφουμε τα φιλέτα με λίγο λαδολέμονο και τα πασπαλίζουμε πάνω από το πιάτο με την κρούστα, για να μη χάνουμε υλικό.
Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 8-12’, ανάλογα με το πάχος τους.
Εν τω μεταξύ, είτε στον ατμομάγειρα είτε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει στερεώνουμε ένα σουρωτήρι, βάζουμε τα λαχανικά και σκεπάζουμε, ώστε να τα φτιάξουμε στον ατμό.
Σερβίρουμε τα φιλέτα με τα λαχανικά στον ατμό και τα περιχύνουμε ζεστά με το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
INFO
Η τσιπούρα ΑΒ Επιλογή αλιεύεται και παραδίδεται μέσα σε 24 ώρες. Έχει υψηλή διατροφική αξία. Η ειδική εκτροφή της με φυτικές τροφές, βιταμίνες και μέταλλα βοηθά στην ανάδειξη της ήπιας νόστιμης γεύσης της.