Menu
Generic filters
Exact matches only

Εύκολο ψωμάκι ολικής με μυρωδικά, χωρίς ζύμωμα και αναμονές

Preparation Από 30’ έως 60’
Servings 1 μερίδα
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 550 ml ρόφημα σόγιας, χωρίς ζάχαρη
  • 2 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 600g αλεύρι ολικής άλεσης και έξτρα για την επιφάνεια εργασίας
  • 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι
  • 1/4 κ.γ. ξερός βασιλικός

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε το ξίδι με το ρόφημα σόγιας και αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά.
  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τη ρίγανη, το θυμάρι και τον βασιλικό. Προσθέτουμε το μείγμα του ροφήματος και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί πηχτή ζύμη.
  • Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και μεταφέρουμε το ζυμάρι μας εκεί, αλευρώνοντάς το ελαφρώς και αυτό. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και σχηματίζουμε 2 μπάλες ζυμαριού, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο περισσότερο αλεύρι, έτσι ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας.
  • Πιέζουμε λίγο τα ζυμάρια να γίνουν σαν δίσκοι και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Χαράζουμε την επιφάνειά τους με μαχαίρι, τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι ολικής και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στον αέρα, για 20 λεπτά. Έπειτα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το κόψουμε.
Bookmarks