πισω στισ συνταγεσ

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι από ρολάκια κανέλας

Από 30’ έως 60’
·
20 μερ
·
Μέτρια

Υλικα

250 gr
αλεύρι λευκό
250 gr
αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κ.σ.
ξηρή μαγιά
1 ½ κ.σ.
μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ.
αλάτι
350 ml
γάλα ζεστό
2 κ.σ.
ανάλατο βούτυρο, λιωμένο (για τη ζύμη)
3 κ.σ.
ζάχαρη καστανή ή μέλι
1/2 φλ.
χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι (για την πάστα από χουρμάδες)
2 κ.γ.
κανέλα (για την πάστα από χουρμάδες)
2/3 φλ.
πάστα από χουρμάδες
1 κ.σ.
ανάλατο βούτυρο, λιωμένο (για τη γέμιση)

εκτελεση

Πάστα από τους χουρμάδες: Βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα βάζο με 1/2 φλ. ζεστό νερό και καπακώνουμε. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 5-6 ώρες. Σουρώνουμε τους χουρμάδες κρατώντας το νερό. Χτυπάμε τους χουρμάδες με λίγη κανέλα στο μπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά νερό από αυτό που έχουμε κρατήσει, ώστε να γίνει ένα ρευστό ομοιόμορφο μείγμα.

Ζύμη: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε μαζί 2 φλιτζάνια από το μείγμα αλεύρων, τη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη ή το μέλι. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ενσωματώνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κ.σ. κάθε φορά, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει η ζύμη από τα πλαϊνά του μπολ. Τη γυρίζουμε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.

Γέμιση + Ρολάκια κανέλας: Σε μια καθαρή, καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο 32 x 20 εκ. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε 2/3 φλ. πάστα από χουρμάδες, αφήνοντας 1 εκ. περιθώριο στις δύο μεγαλύτερες πλευρές. Τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό, ξεκινώντας από τη μία μακριά άκρη και στρίβοντας προς την άλλη. Τοποθετούμε το ρολό στη λαμαρίνα και το κόβουμε σε 20 κομμάτια χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα, χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω, έτσι ώστε τα κομμάτια να είναι ακόμα συνδεδεμένα από κάτω. Για να σχηματίσουμε το στεφάνι, γυρίζουμε το καθένα από τα ρολά κανέλας στο πλάι του, ώστε να επικαλύπτει ελαφρώς το προηγούμενο. Επαναλαμβάνουμε με κάθε ρολό, σχηματίζοντας έναν κύκλο και καλύπτοντας το ένα με το άλλο.

Ψήνουμε τα ρολά για 17-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε στο ταψί για τουλάχιστον 10 λεπτά, διακοσμούμε με φύλλα γκι και σερβίρουμε!”

Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

σχετικεσ συνταγεσ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.