Menu
Generic filters
Exact matches only

Ξιφίας στο φούρνο με βλίτα και κολοκυθάκια

Ένα «πάντρεμα» γεύσεων και χρωμάτων. Παραδοσιακά γίνεται με σφυρίδα, αλλά εμείς σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε και με ξιφία. Καλοκαιρινή συνταγή, που έχω συναντήσει στην Κρήτη και είμαι σίγουρη ότι θα την απολαύσετε.

Preparation Λιγότερο από 30’
Servings 4 μερίδες
Difficulty Μέτρια

Υλικά

  • 4 φιλέτα ξιφίας
  • 700g βλίτα, καθαρισμένα
  • 3 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 8 κολοκυθάκια (με τον ανθό)
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. μαραθόσπορος
  • 50 ml πετιμέζι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), αλατίζουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κολοκυθάκια ολόκληρα, αν είναι μικρά, ή κομμένα σε 2-3 κομμάτια, αν είναι μεγαλύτερα, και τα βλίτα. Ραντίζουμε με 1/2 φλ. νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον μαραθόσπορο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αέρα. Αδειάζουμε τα βλίτα με τα κολοκυθάκια σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετούμε ενδιάμεσα τα φιλέτα του ψαριού. Αλατοπιπερώνουμε και στρώνουμε τις φέτες της ντομάτας. Ραντίζουμε με το πετιμέζι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Bookmarks