Menu
Generic filters
Exact matches only

Τσιπούρες στην γάστρα με λιαστές ντομάτες και κάππαρη

Preparation Από 30’ έως 60’
Servings 4 μερ
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 4 τσιπούρες ΑΒ Επιλογή 350- 400 γρ. η κάθε μια
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 15 ντομάτες λιαστές κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 3 κ.σ. κάππαρη
  • 50 ml λευκό κρασί
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε σε μια γάστρα τις τσιπούρες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και τον χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, ενδιάμεσα σκορπίζουμε τις λιαστές ντομάτες, και την κάππαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την γάστρα καλά και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνει το φαγητό και να μελώσει. Παραλλαγή Νο 1 Τσιπούρες πλακί

Σε ένα μεγάλο τηγάνι που να χωράει 4 τσιπούρες (350-400 γρ. η κάθε μια) την μια δίπλα στην άλλη ζεσταίνουμε 40 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα, με 2-3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες, για 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε 1 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο, 8 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Ρίχνουμε 250 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα, αλάτι , πιπέρι, 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο και 200 ml νερό.

Μόλις πάρει βράση στρώνουμε μέσα τις τσιπούρες, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Ελέγχουμε τα υγρά, ώστε η σάλτσα να είναι ωραία δεμένη. TIP Αν το σκεύος δεν χωράει όλα τα υλικά σε μία δόση, τα μοιράζουμε στα δύο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά. Παραλλαγή Νο 2 Τσιπούρες στην λαδόκολλα φούρνου

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας δυο λαδόκολλες την μια πάνω στην άλλη και βάζουμε πάνω 2 τσιπούρες 350-400 γρ. η κάθε μια.

Προσθέτουμε στο πακέτο 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες, 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε μικρά κομμάτια και 4 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο.

Περιχύνουμε με 30 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε τις λαδόκολλες σε δέμα.

Στρώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στον πάτο του ταψιού του φούρνου, τοποθετούμε πάνω το πακέτο με τις τσιπούρες και τις ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Bookmarks

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε σε μια γάστρα τις τσιπούρες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και τον χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, ενδιάμεσα σκορπίζουμε τις λιαστές ντομάτες, και την κάππαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την γάστρα καλά και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνει το φαγητό και να μελώσει. Παραλλαγή Νο 1 Τσιπούρες πλακί • Σε ένα μεγάλο τηγάνι που να χωράει 4 τσιπούρες (350-400 γρ. η κάθε μια) την μια δίπλα στην άλλη ζεσταίνουμε 40 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα, με 2-3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες, για 4-5 λεπτά. • Προσθέτουμε 1 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο, 8 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Ρίχνουμε 250 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα, αλάτι , πιπέρι, 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο και 200 ml νερό. • Μόλις πάρει βράση στρώνουμε μέσα τις τσιπούρες, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Ελέγχουμε τα υγρά, ώστε η σάλτσα να είναι ωραία δεμένη. TIP Αν το σκεύος δεν χωράει όλα τα υλικά σε μία δόση, τα μοιράζουμε στα δύο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά. Παραλλαγή Νο 2 Τσιπούρες στην λαδόκολλα φούρνου • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας δυο λαδόκολλες την μια πάνω στην άλλη και βάζουμε πάνω 2 τσιπούρες 350-400 γρ. η κάθε μια. • Προσθέτουμε στο πακέτο 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες, 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε μικρά κομμάτια και 4 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο. • Περιχύνουμε με 30 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε τις λαδόκολλες σε δέμα. • Στρώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στον πάτο του ταψιού του φούρνου, τοποθετούμε πάνω το πακέτο με τις τσιπούρες και τις ψήνουμε για 25-30 λεπτά.