Menu
Generic filters
Exact matches only

Μαρουλοντολμάδες γιαλαντζί

Preparation Από 30’ έως 60’
Difficulty Μέτρια

Υλικά

  • 40 μαρουλόφυλλο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200g ρύζι καρολίνα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 10 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 60g μαύρες σταφίδες
  • 50g κουκουνάρια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)
  • 100 ml ελαιόλαδο (για το μαγείρεμα)
  • 1 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό, σε δόσεις, τα μαρουλόφυλλα για 3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε σε καθαρές πετσέτες και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμετο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, τις μαύρες σταφίδες και τα κουκουνάρια. Αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε κατά μέρος 3-4 ζεματισμένα μαρουλόφυλλα. Απλώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα μαρουλόφυλλα σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε τα κοτσάνια τους, τα οποία απλώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Στο κέντρο κάθε ανοιγμένου φύλλου βάζουμε από 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμά. Βάζουμε τους ντολμάδες στριμωχτά, για να μην ανοίξουν, σε δύο στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα. Τους καλύπτουμε με τα μαρουλόφυλλα που κρατήσαμε. Περιχύνουμε με 100 ml ελαιόλαδο και τον χυμό το λεμόνι. Ρίχνουμε 1 lt καυτό νερό και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά.

Bookmarks