Menu
Generic filters
Exact matches only

Ατομικές γαλατόπιτες με άρωμα πορτοκαλιού

Μια εύκολη συνταγή για το απόλυτο γλυκό ταψιού, που σερβίρεται παραδοσιακά το Πάσχα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Με άρωμα πορτοκαλιού και κανέλας, μπορούμε να το φτιάξουμε σε μικρή δόση: μία #MenoumeSpiti ατομική γαλατόπιτα για την εορταστική αυτή μέρα και μία που θα καταψύξουμε, για όταν το λιγουρευτούμε μελλοντικά.

Preparation Από 30’ έως 60’
Servings 2 μερ
Difficulty Μέτρια

Υλικά

Υλικά για την κρέμα:

  • 400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 55 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.σ. βούτυρο αγελάδος

Υλικά για τα φύλλα:

  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φύλλα κρούστας
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

Υλικά για την σος μαρμελάδας:

  • 2 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ½ κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το γάλα και και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για 5 λεπτά.
  • Παράλληλα σε μπολ χτυπάμε με σύρμα το αβγό, την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Αποσύρουμε το γάλα από την φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα του αβγού σταδιακά, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα.
  • Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ πάλι στην κατσαρόλα, βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει (για περίπου 5-6 λεπτά). Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Αρχικά ανακατεύουμε σε μπολάκι την ζάχαρη με την κανέλα.
  • Βουτυρώνουμε 2 ατομικά πυρίμαχα σκεύη (διαμέτρου 10εκ.) με πινέλο. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε τέσσερα ισομεγέθη κομμάτια, επομένως έχουμε στην διάθεσή μας 8 κομμάτια φύλλου.
  • Τοποθετούμε δύο κομμάτια φύλλο στο κάθε σκεύος, βουτυρώνοντας καλά το καθένα. Πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα κανελοζάχαρης σε όλη την επιφάνεια (και στα 2 σκεύη).
  • Τοποθετούμε άλλα δύο κομμάτια φύλλο, βουτυρώνοντάς τα και αυτά και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη με τον ίδιο τρόπο.
  • Μοιράζουμε την κρέμα στα 2 σκεύη, ισιώνουμε την επιφάνειά της και κλείνουμε τα φύλλα γύρω – γύρω, σχηματίζοντας “γείσο” της πίτας (εάν περισσεύει πολύ φύλλο, το κόβουμε με ένα ψαλίδι). Βουτυρώνουμε και το γείσο.
  • Ψήνουμε τις γαλατόπιτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η κρούστα της κρέμας και να είναι το φύλλο τραγανό.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε την μία γαλατόπιτα και την άλλη, εφόσον κρυώσει εντελώς, την καλύπτουμε αεροστεγώς και την βάζουμε στην κατάψυξη. Μπορούμε αφού την αφήσουμε λίγες ώρες στο ψυγείο να αποψυχθεί σταδιακά, να την ψήσουμε εντός διαστήματος 3 εβδομάδων.
  • Ανακατεύουμε την μαρμελάδα πορτοκάλι με το νερό, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ρευστή σος. Σερβίρουμε την γαλατόπιτα σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον 2 ώρες μετά το ψήσιμο) ή κρύα από το ψυγείο, περιχύνοντάς την με λίγη σος μαρμελάδας.
Bookmarks