Menu
Generic filters
Exact matches only

World Vegan Day: πως να βάλεις τη χορτοφαγία στη ζωή σου σταδιακά

Βρες τον τρόπο που ταιριάζει στις ανάγκες σου, για μία ομαλή και ασφαλή μετάβαση προς έναν φιλικό τρόπο ζωής προς το περιβάλλον

Σκεφτόμουν πολλά χρόνια ότι θέλω να κόψω το κρέας και όταν τελικά το αποφάσισα δεν ήξερα από που να ξεκινήσω και πώς να το κάνω. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά, είμαι ακόμα σε μεταβατική περίοδο και αρκετά μακριά από τον βιγκανισμό, αφού αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για μία ομαλή, ασφαλή και σταθερή μετάβαση στην πλήρη χορτοφαγία είναι να πάρει κανείς όσο χρόνο χρειαστεί το σώμα και η ψυχολογία του.

Τον πρώτο χρόνο λοιπόν, αφαίρεσα από τη διατροφή μου μόνο το κρέας, επιτρέποντας όμως στον εαυτό μου 3-4 cheats μέσα στον χρόνο ώστε να απολαύσω πιάτα που μου έλειπαν όπως τα μακαρόνια με κιμά και τα κεφτεδάκια. Ήξερα ότι αν πιεστώ και στερηθώ τόσο απότομα κάτι που έτρωγα για 35 χρόνια, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να τα παρατήσω. Τελικά όντως η μέθοδος αυτή λειτούργησε καθώς μπήκα στον δεύτερο χρόνο χωρίς κρέας, χωρίς καμία επιθυμία να ξανακάνω cheat.

Έτσι τον δεύτερο χρόνο αποφάσισα να κόψω το ψάρι και τα θαλασσινά, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Έκανα τα cheats μου απολαμβάνοντας κάποια θαλασσινά στις καλοκαιρινές μου διακοπές και με την επιστροφή στην πόλη, αποφάσισα ότι άλλο ένα κεφάλαιο έκλεισε για εμένα οριστικά.

Μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο, σειρά είχε ένα πολύ αγαπημένο για εμένα τρόφιμο, το αβγό. Πολύ δύσκολη πίστα, αφού εκτός από τις ομελέτες και τα αβγά μάτια ή τους καγιανάδες που λατρεύω, το αβγό βρίσκεται και σε άλλες αγαπημένες παρασκευές όπως τα κέικ και οι πίτες. Η αλήθεια είναι, ότι μέχρι και σήμερα δεν έχω καταφέρει να το αφαιρέσω τελείως από τη διατροφή μου, αλλά το έχω περιορίσει αρκετά. Και είμαι οκ με αυτό γιατί δίνω στον εαυτό μου τον χρόνο που χρειάζεται για να το αποχαιρετήσω χωρίς να νιώσω στέρηση.

Τελευταίο οχυρό προς την βίγκαν διατροφή είναι τα γαλακτοκομικά, τα οποία βέβαια έχω περιορίσει αρκετά, ειδικά στο σπίτι, αλλά δεν είμαι ακόμα έτοιμη να τα αποχαιρετήσω οριστικά. Ίσως σε 1-2 χρόνια να τα έχω καταφέρει, ποιος ξέρει. Προς το παρόν μου αρκεί ότι το έχω στο μυαλό μου, δεν κάνω την αλόγιστη κατανάλωση που έκανα κάποτε και ξέρω ότι αν μου δώσω τον χρόνο που χρειάζεται θα έρθει η στιγμή που το τελευταίο οχυρό -παρέα με το μέλι που δεν έχω αρχίσει καν να το σκέφτομαι – θα πέσει.

Αυτό που προσπαθώ να πω μέσα από την ιστορία της δικής μου μετάβασης, είναι ότι ακόμα κι αν έχεις στο μυαλό σου ότι θέλεις να γίνεις βίγκαν, δεν χρειάζεται να το κάνεις από τη μία μέρα στην άλλη.

Έτσι κι αλλιώς ο βιγκανισμός δεν αφορά μόνο τη διατροφή σου, αλλά και κάθε επιλογή που κάνεις στην καθημερινότητά σου. Μπορείς να ξεκινήσεις να αφαιρείς σταδιακά τα ζωϊκά τρόφιμα, το δέρμα και το μετάξι από τα ρούχα και τα παπούτσια που επιλέγεις, να αρχίσεις να ψάχνεσαι στα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά επιλέγοντας cruelty free και vegan, να μάθεις να ανακυκλώνεις, να κομποστοποιείς , να μειώσεις τα σκουπίδια σου και γενικά να στήσεις την ζωή σου με μία ηθική προσέγγιση απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα.

Μία καλή αφορμή για να ξεκινήσεις να τα εφαρμόζεις ή έστω να τα σκέφτεσαι, είναι η σημερινή #WorldVeganDay που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Νοέμβρη. Αν πιστεύεις ότι δεν σου ταιριάζει η δική μου μέθοδος, μπορείς να βρεις τον τρόπο που θα πηγαίνει με τις δικές σου ανάγκες και την καθημερινότητα σου. Εδώ στο#allazoumesinithies της ΑΒ Βασιλόπουλος, θα βρεις οδηγούς, tips και συνταγές που θα σε βοηθήσουν και θα σε κατευθύνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όπως και να έχει σήμερα είναι μία πολύ καλή αφορμή για να επανεξετάσεις τις επιλογές σου και να τις προσαρμόσεις για όλα όσα νοιάζεσαι, είτε είναι η υγεία σου, είτε η αγάπη σου προς τα ζώα και το περιβάλλον.

Bookmarks

Βρες τον τρόπο που ταιριάζει στις ανάγκες σου, για μία ομαλή και ασφαλή μετάβαση προς έναν φιλικό τρόπο ζωής προς το περιβάλλον