Ποιος είπε ότι για να ετοιμάσεις το δείπνο για το ρεβεγιόν πρέπει να κλειστείς στην κουζίνα με τις ώρες και να λιώσεις από το άγχος; Φέτος, #allazoumesinithies και ετοιμάζουμε ένα γιορτινό δείπνο με θαλασσινά που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους και ετοιμάζεται πολύ άνετα. Για ορεκτικό, μια bisque από γαρίδες, που ακούγεται “ψαρωτική” αλλά στην πραγματικότητα ετοιμάζεται αρκετά εύκολα. Για κυρίως, σολομό με ρόδι και κους κους με σταφίδες και ξηρούς καρπούς, που γίνεται μέσα σε 15 λεπτά. Ενώ για επιδόρπιο, μια πανεύκολη κρέμα λεμονιού για να ξεπλύνει τη γεύση από το ψάρι και να σου αφήσει χώρο για τη βασιλόπιτα. Και το καλύτερο; Το πρώτο πιάτο και το επιδόρπιο θα τα ετοιμάσεις από την προηγούμενη μέρα με την ησυχία σου. Έτσι, το μόνο που έχεις να κάνεις την ημέρα της παραμονής, είναι να ζεστάνεις την bisque, να ασχοληθείς για 15 λεπτά με το κυρίως και φυσικά να ετοιμαστείς για μια όμορφη βραδιά με τους αγαπημένους σου ανθρώπους.
Bisque από γαρίδες, σολομός με ρόδι και κους κους με σταφίδες και ξηρούς καρπούς, και κρέμα λεμονιού με βατόμουρα.
Μερίδες: 4
Υλικά:
Για την bisque από γαρίδες:
- περίπου 500γρ. γαρίδες μέγεθος 1 με το κέλυφος
- 2 κ/σ ελαιόλαδο
- 2 μπαστούνια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1-2 κλαδάκια θυμάρι
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ/γ πιπέρι καγιέν ή πάπρικα
- 1/4 κ/γ μαύρο πιπέρι ολόκληρο
- 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
- 2 κ/σ βούτυρο
- 2 κ/σ αλεύρι
- 1 κ/σ τοματοπελτές
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 5 κλαδάκια μαϊντανό, τα φύλλα μόνο, ψιλοκομμένα
- αλάτι
- πιπέρι
Για την κρέμα λεμονιού με βατόμουρα:
- χυμό από 4 λεμόνια
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 4 αβγά
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κ/γ βανίλια
- 300γρ τυρί κρέμα
- 20 βατόμουρα
Για τον σολομό με ρόδι και κους κους με σταφίδες και ξηρούς καρπούς:
- 2 κ/σ ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κους κους
- 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
- 1/2 κ/γ κύμινο
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 4 φιλέτα σολομού ή 500γρ σολομό χωρίς πέτσα
- 1 λεμόνι
- 1 κ/σ μέλι
- 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού φιστίκια αιγίνης ή άλλο ξηρό καρπό ψιλοκομμένο
- 5 κλαδάκια κόλιανδρο ή μαϊντανό, τα φύλλα μόνο, ψιλοκομμένα
- 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού σπόρους από ρόδι
Εκτέλεση:
Τι θα κάνεις την προηγούμενη μέρα:
Θα ετοιμάσεις την bisque από γαρίδες για να δέσουν οι γεύσεις, χωρίς τη γαρνιτούρα, και παράλληλα θα ετοιμάσεις και την κρέμα λεμονιού, γιατί πρέπει να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να δέσει.
Παράλληλα, θα βάλεις και τα βατόμουρα πάνω στις κρέμες λεμονιού ώστε να είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Τι θα κάνεις την ημέρα του ρεβεγιόν:
Πριν έρθουν οι καλεσμένοι, θα ζεστάνεις την bisque, ενώ παράλληλα σε ένα τηγάνι θα ψήσεις τις 4 γαρίδες που είναι για γαρνιτούρα, θα ψιλοκόψεις τον μαϊντανό και θα σερβίρεις.
Μόλις φάτε το πρώτο πιάτο, θα μαγειρέψεις τον σολομό με το κους κους, και θα σερβίρεις αμέσως. Θα σου πάρει 15 μόλις λεπτά.
Παρακάτω είναι αναλυτικά οι οδηγίες για τα 3 πιάτα.
Για την bisque γαρίδας:
- Καθάρισε τις γαρίδες: Βγάλε τα κεφάλια και το κέλυφος από τις γαρίδες. Κράτα τις 4 καλύτερες στην άκρη με την ουρά τους, για διακόσμηση. Βγάλε την ουρά από τις υπόλοιπες. Μην πετάξεις τίποτα, τα θέλουμε για τον ζωμό.
- Ετοίμασε τον ζωμό: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζέστανε τη μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ρίξε μέσα τα κελύφη από τις γαρίδες, το μισό σέλερι, το μισό θυμάρι, το μισό κρεμμύδι με τις φλούδες, τις 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, το φύλλο δάφνης, το μισό πιπέρι καγιέν και τους κόκκους πιπέρι και σόταρε τα περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, αρκετά για να καλύψουν τα πάντα. Μόλις βράσει, γύρνα τη φωτιά σε χαμηλή και άσε το να σιγοβράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Όσο πιο πολύ το αφήσεις, τόσο πιο πολύ θα δέσουν οι γεύσεις. Όταν περάσει ο χρόνος, βάλε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ, ρίξε τον ζωμό εκεί για να τον σουρώσεις και κράτα τον στην άκρη. Όσο ο ζωμός βράζει, μπορείς να ξεκινήσεις το επιδόρπιο.
- Ξεκίνα την bisque: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάλε 1 κουταλιά ελαιόλαδο, πρόσθεσε το υπόλοιπο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο λιωμένο, το υπόλοιπο θυμάρι και το υπόλοιπο σέλερι ψιλοκομμένο και σόταρε μέχρι να πάρουν χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.
- Ρίξε μέσα τις γαρίδες χωρίς ουρά, όχι αυτές που είναι για διακόσμηση, το υπόλοιπο πιπέρι καγιέν, αλάτι, πιπέρι, και σόταρε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν για περίπου 3 λεπτά.
- Σβήσε με το κρασί, και μαγείρεψε για 3 ακόμα λεπτά.
- Άδειασε τις γαρίδες και τα μυρωδικά από την κατσαρόλα σε ένα μούλτι, πολτοποίησέ τα και άφησέ τα στην άκρη.
- Ετοίμασε το ρου: Στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζέστανε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτευε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για ένα λεπτό. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και ανακάτευε μέχρι να πήξει, για περίπου 3 λεπτά.
- Ρίξε τις πολτοποιημένες γαρίδες, τον ζωμό, την πάστα τομάτας, αλάτι και πιπέρι, ανακάτεψε και άφησέ το μέχρι να ζεσταθεί. Βγάλε από την φωτιά, άφησέ το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και βάλε το στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα, ζέστανε την bisque, και ετοίμασε τη γαρνιτούρα. Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει καλά, και ζέστανε λίγο ελαιόλαδο. Αλάτισε τις γαρίδες, πασπάλισέ τις με λίγο πιπέρι καγιέν, και ρίξε τις στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα, για περίπου 1-2 λεπτά. Γύρισέ τις και ψήσε μέχρι να ροδίσει και η δεύτερη πλευρά, για 1-2 λεπτά. Για να σερβίρεις, μοίρασε τη σούπα σε 4 βαθιά πιάτα, βάλε σε κάθε πιάτο από μία γαρίδα και πασπάλισε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για την κρέμα λεμόνι με βατόμουρα:
Την κρέμα μπορείς να την ετοιμάσεις όσο γίνεται ο ζωμός για το bisque.
- Βάλε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Ρίξε μέσα τον χυμό από το λεμόνι και τη ζάχαρη και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίξε μέσα τα 4 αβγά, χτύπησέ τα καλά με ένα σύρμα και ανακάτευε μέχρι να πήξει το μίγμα, για περίπου 8-10 λεπτά. Άφησε το στην άκρη να κρυώσει.
- Μόλις φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, ρίξε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και ανακάτεψε.
- Ανακάτεψε το τυρί κρέμα με το μείγμα λεμονιού μέχρι να ομοιογενοποιηθεί καλά. Μπορείς να το κάνεις με ένα μίξερ, στο μούλτι ή στο χέρι με ένα σύρμα.
- Μοίρασε την κρέμα σε 4 ποτήρια, και βάλε τα στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Την ημέρα του ρεβεγιόν που η κρέμα θα έχει πήξει, βάλε πάνω τα βατόμουρα και σέρβιρε.
Για τον σολομό με ρόδι και κους κους με σταφίδες και ξηρούς καρπούς:
- Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζέστανε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Παράλληλα, ζέστανε 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ το κους κους, το κύμινο, τις σταφίδες, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και το νερό, ανακάτεψε και σκέπασε με ένα πιάτο για 8-10 λεπτά.
- Αν ο σολομός σου είναι ολόκληρος, κόψε τον σε 4 φιλέτα. Αλάτισε καλά τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, και μόλις κάψει καλά το τηγάνι, βάλε τα μέσα. Αν έχουν πέτσα, θα βάλεις την πλευρά με την πέτσα κάτω. Ψήσε τα φιλέτα μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 5 λεπτά, και γύρισε τα. Ρίξε τον χυμό λεμονιού στο τηγάνι και το μέλι και με ένα κουτάλι ρίχνε το στον σολομό, μέχρι να ψηθεί και η άλλη πλευρά, για περίπου 2-3 λεπτά.
- Ξεσκέπασε το κους κους και ανακάτεψέ το με ένα πιρούνι να αφρατέψει. Ρίξε μέσα τα φιστίκια αιγίνης και ανακάτεψε.
- Για να σερβίρεις, μοίρασε το κους κους σε 4 πιάτα. Από πάνω ακούμπησε ένα φιλέτο σολομό. Αν τα φιλέτα σου τα έχεις κόψει από ολόκληρο κομμάτι σολομό και δεν είναι ομοιόμορφα, μπορείς να τα σπάσεις απαλά με το πιρούνι. Πασπάλισε με τα φύλλα κόλιανδρου και το ρόδι.
Αν θέλεις ένα πιο oriental πιάτο με σολομό, μπορείς να δοκιμάσεις σολομό Tikka με ρύζι basmati.
Καλές γιορτές!