Menu
Generic filters
Exact matches only

Το πιο ethical τιραμισού… για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Φέτος #allazoumesinithies και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ με ωμοφαγικό τιραμισού, φτιαγμένο με καφέ Perla που παράγεται με ηθικό και βιώσιμο τρόπο!

Αν σου αρέσει πολύ ο καφές… τότε κατά κάποιο τρόπο γιορτάζεις, καθώς η πρώτη ημέρα του Οκτώβρη έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ! Αποφασίσαμε, λοιπόν, παρέα με την ΑΒ Βασιλόπουλος να φτιάξουμε ωμοφαγικό τιραμισού, προς τιμήν των coffee lovers! Έτσι, θα μπορέσεις να εντάξεις την αγαπημένη σου γεύση σε ένα πολύ υγιεινό και καθημερινό γλυκό.

Πολλές φορές αλλάζοντας τις παραδοσιακές συνταγές προκειμένου να τις κάνουμε πιο υγιεινές, πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να βγουν παράλληλα και νόστιμες! Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μας αυτή η πεποίθηση… που για να είμαι ειλικρινής μέχρι και εγώ εκπλήσσομαι καμιά φορά από το πόσο νόστιμο και πανομοιότυπο σε γεύση μπορεί να βγει ένα vegan και υγιεινό πιάτο! Αυτό το τιραμισού αποτέλεσε μια από αυτές τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις στη ζωή μου και ειλικρινά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε!

Πριν ξεκινήσουμε όμως με τη συνταγή, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να αναφέρω πως για το τιραμισού χρησιμοποίησα τον αγαπημένο μου καφέ, που μπορείς να βρεις μόνο στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος. Ο καφές αυτός δεν είναι άλλος από τον “Perla” και τον επιλέγω για πολλούς και διαφόρους λόγους:

  1. Μου αρέσει πολύ γευστικά.
  2. Έχει πολύ μεγάλη ποικιλία.
  3. Και το πιο σημαντικό για εμένα; Είναι ηθικά και δίκαια φτιαγμένος προς τους ανθρώπους, αλλά και το περιβάλλον!

Για να καταλάβεις δηλαδή, πόσο ιδιαίτερη εταιρεία είναι, έχει πιστοποιήσεις για τον ηθικό και βιώσιμο τρόπο καλλιέργειας του καφέ, έχει επιτύχει την ουδετερότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ακολουθεί βιώσιμους τρόπους σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και όλες οι συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη συγκεκριμένη εταιρεία διαβάζοντας ένα παλαιότερο άρθρο ή να ανακαλύψετε τη σειρά στο eshop της ΑΒ.

Και έφτασε η ώρα για τη συνταγή, η οποία μάλιστα είναι και πολύ εύκολη.

Υλικά για 4 ατομικά τιραμισού

Για τη βάση

  • 90g αμύγδαλα ωμά
  • 20 περίπου βασιλικούς χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κ/σ κακάο σε σκόνη
  • 2-4 κάψουλες εσπρέσσο Perla (ανάλογα με το πόσο δυνατή τη γεύση του καφέ θέλετε). Προσωπικά χρησιμοποίησα τις Κάψουλες Καφέ Perla Espresso Lungo Νο 5, που έχουν απαλό και ισορροπημένο άρωμα με 100% κόκκους καφέ arabica & robusta που μπορείτε να αγοράσετε και online κάνοντας κλικ εδώ. Mπορείτε όμως να διαλέξετε τον αγαπημένο σας ή ακόμα και την ντεκαφεινέ επιλογή
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι

Για την κρέμα “Μασκαρπόνε”

  • 140g κάσιους
  • 180 ml κρέμα καρύδας σε κονσέρβα (πλήρες/για γλυκά)
  • 2-3 κ/σ λάδι καρύδας υγρό
  • 60 ml cup σιρόπι σφενδάμου
  • 60 g σοκολάτα κουβερτούρα
  • 3 κ/σ φυτικό γάλα της επιλογής σας
  • 1 ακόμα κάψουλα εσπρέσσο
  • Αρκετή σκόνη κακάο για τόπινγκ

Εκτέλεση

  1. Περνάμε τα αμύγδαλα από ένα μούλτι μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια.
  2. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κακάο, τον καφέ και το αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί.
  3. Προσθέτουμε και τους βασιλικούς χουρμάδες (σε περίπτωση που είναι αρκετά ξηροί, καλό είναι πριν από αυτό το βήμα να τους βάλουμε σε καυτό νερό για μισό λεπτό, προκειμένου να μαλακώσουν).
  4. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μούλτι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δώσουν ένα αποτέλεσμα που να θυμίζει λίγο πλαστελίνη.
  5. Χωρίζουμε το μείγμα στα 4 και στη συνέχεια τοποθετούμε κάθε μέρος σε ένα διαφορετικό ποτήρι για ατομικά γλυκά.
  6. Συνεχίζουμε με την κρέμα βάζοντας τα κάσιους σε καυτό νερό για περίπου 1 ώρα και την κρέμα καρύδας στο ψυγείο.
  7. Σουρώνουμε τα κάσιους και τα τοποθετούμε σε ένα πολύ δυνατό μπλέντερ, μαζί με την κρέμα καρύδας (ιδανικά το λευκό κομμάτι που βρίσκεται στο πάνω σημείο της κονσέρβας, και όχι το τελείως υγρό), το λάδι καρύδας και το σιρόπι σφενδάμου.
  8. Ανακατεύουμε μέχρι να βγει μία ομογενοποιημένη κρέμα και χωρίζουμε το μείγμα στα 3.
  9. Τα ⅔ τα προσθέτουμε στα ποτηράκια ισομερώς χωρισμένα και το υπόλοιπο ⅓ το προσθέτουμε και πάλι στο μπλέντερ.
  10. Εκεί βάζουμε την κουβερτούρα, αφού την έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί, το φυτικό γάλα και την κάψουλα εσπρέσσο.
  11. Χτυπάμε πολύ καλά και προσθέτουμε το μείγμα στα ποτηράκια ισομερώς χωρισμένο.
  12. Τέλος, πασπαλίζουμε με αρκετή σκόνη κακάο.

Μπορείτε να το καταναλώσετε είτε σε αυτή τη μορφή είτε να το βάλετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο, όπου και θα αλλάξει η υφή του.

Τι λέτε λοιπόν; Ήρθε η ώρα για να δοκιμάσετε vegan τιραμισού;

Bookmarks

Φέτος #allazoumesinithies και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ με ωμοφαγικό τιραμισού, φτιαγμένο με καφέ Perla που παράγεται με ηθικό και βιώσιμο τρόπο!