Όχι μόνο σαλάτες: πως να κάνεις τα φυλλώδη λαχανικά πρωταγωνιστές σε χορταστικά κυρίως πιάτα

Ακόμα κι αν δεν σε ενθουσιάζουν τα λαχανικά, αυτές οι ιδέες θα σε εμπνεύσουν για πολύ δημιουργικά μαγειρέματα!

Υπάρχουν πολλοί που δεν αγαπούν τα λαχανικά, είτε γιατί τα έχουν συνδυάσει με αυστηρές δίαιτες, είτε γιατί δεν είχαν την ευκαιρία να τα απολαύσουν όπως τους αξίζει: σωστά μαγειρεμένα έτσι που να αναδείξουν τη νοστιμιά τους. Δεν είναι μόνο για “βαρετές” σαλάτες τα φυλλώδη λαχανικά, αφού πλέον μπορείς να τα μετατρέψεις σε πεντανόστιμα κυρίως πιάτα που μπορούν να απολαύσουν όλοι, όχι μόνο όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Μια βόλτα από το οπωροπωλείο των καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος ή χαλαρό browsing από το σπίτι στο AB Eshop αρκεί για να σε γεμίσει έμπνευση. Ολόφρεσκα μαρούλια, κριτσανιστά άισμπεργκ, λάχανα, σπανάκι, σγουρές σαλάτες, ραντίτσιο, μπρόκολα, κουνουπίδια και άλλα φυλλώδη λαχανικά γεμάτα χρώμα, περιμένουν να μπουν στο καλάθι σου για να καταλήξουν σε λαχταριστά πιάτα γεμάτα νοστιμιά. Οι παρακάτω ιδέες είναι μόνο η αρχή!  

Καλή η πολίτικη σαλάτα με το μπόλικο καροτάκι, όμως το λάχανο όταν μαγειρευτεί στην κατσαρόλα ή στον φούρνο, γλυκαίνει με μοναδικό τρόπο. Δοκίμασέ το μέσα σε μελωμένο κοκκινιστό λαχανόρυζο ή σε μια πιο “λευκή” εκδοχή με μπόλικο άνηθο, χυμό και ξύσμα λεμονιού. Τύλιξε λαχανοντολμάδες γεμίζοντάς τους με φακές ή σοταρισμένα μανιτάρια και πλιγούρι ή καστανό ρύζι. Κόψε το λάχανο σε χοντρές φέτες σαν steaks, άλειψέ τες με την αγαπημένη σου μαρινάδα, ψήστες μέχρι να πάρουν χρώμα και σέρβιρέ τες με μια αυτοσχέδια πέστο.

Μπορεί τo ραντίτσιο να σου πικρίζει στις σαλάτες, όμως δοκίμασε να το ψήσεις με ελαιόλαδο, μυρωδικά, σκόρδο και λεμόνι μέχρι να “αρπάξει” στις άκρες κι έπειτα συνδύασέ το με αλμυρό λευκό τυρί (φυτικό ή μη) και σπασμένα φουντούκια για ένα ελαφρύ γεύμα. Το σικορέ -επίσης πικρούτσικο όταν τρώγεται ωμό- μελώνει υπέροχα στο φούρνο: ψήστο μαζί με πατάτες, ελαιόλαδο, μουστάρδα και μυρωδικά.

Το αγαπημένο φρικασέ που μπορείς να φτιάξεις με ολόκληρα ή χοντροκομμένα ψητά μανιτάρια αντί για κρέας, δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες: μπορείς να βάλεις μόνο μαρούλι ή να παίξεις με διάφορα άλλα φυλλώδη όπως σγουρές πράσινες ή μωβ σαλάτες που θα μαραθούν και θα γίνουν ένα με τη σάλτσα.

Σόταρε χοντροκομμένο άισμπεργκ μαζί με ό,τι άλλα λαχανικά έχουν ξεμείνει στο ψυγείο σου, σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο και λίγο σιρόπι maple για ένα γρήγορο stir-fry κατά της σπατάλης τροφίμων που μπορείς να απολαύσεις για βραδινό οποιαδήποτε καθημερινή.

Και τι δεν μπορείς να κάνεις με το κουνουπίδι: να το ψήσεις ολόκληρο, να το βουτήξεις σε χυλό και να το μετατρέψεις σε κροκέτες, να το πολτοποιήσεις μέσα σε μπεσαμέλ για πλούσια χορτοφαγικά λαζάνια, να το κάνεις κοκκινιστό κατσαρόλας ή στο φούρνο με τυριά, να το τρίψεις πολύ ψιλό σαν ρύζι και να το χρησιμοποιήσεις ως τέτοιο, ακόμα και σε κιμά για ζυμαρικά μπορείς να το μεταμορφώσεις. Από τα πιο ευέλικτα υλικά στην χορτοφαγική κουζίνα!

Το -όχι πολύ δημοφιλές- μπρόκολο εύκολα πολτοποιείται σε υπέροχη βελούδινη σούπα, ψήνεται στο φούρνο με μπόλικο σκόρδο και γίνεται σχεδόν τραγανό και χώνεται μέσα σε πλούσια, τυρένια ογκρατέν.

Το σπανάκι -εκτός από το σπανακόρυζο ή την σπανακόπιτα- αγαπάει τα κάθε είδους γιαχνί με όσπρια, ενώ γίνεται θαυμάσιο και τσιγαριαστό, συνδυασμένο με χόρτα Ιταλίας.

Κι αν ήδη σου άνοιξε η όρεξη μόνο για καλό είναι αφού εκτός από τις πολλά υποσχόμενες γεύσεις, τα φυλλώδη λαχανικά θα σου προσφέρουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, B, C, K, φυλλικό οξύ, και πολλές φυτικές ίνες. Για όλα όσα νοιάζεσαι λοιπόν, φτιάξε μια λίστα για ψώνια και ραντεβού στα ΑΒ Βασιλόπουλος!

Anna Chalikia Food Editor @ MadameGinger.com

Διαβαστε επισησ

Η ντομάτα σε 3 διαφορετικές εκδοχές για καλοκαιρινές μπρουσκέτες που θα μοιραστείς με τους αγαπημένους σου

#allazoumesinithies και κάνουμε το καλοκαιρινό snacking σκέτη απόλαυση ετοιμάζοντας 3 διαφορετικές εκδοχές για healthy μπρουσκέτες με κύριο συστατικό τη ντομάτα.

Ψητές τομάτες με φασόλια, φέτα και σκορδάτες γαρίδες

#allazoumesinithies ετοιμάζοντας ένα πιάτο γεμάτο ενέργεια και πλούσιο σε πρωτεΐνη, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πιάτου να κρατούν οι ελληνικές βιολογικές τομάτες.

Σουβλάκια λαχανικών με χαλούμι, σως γιαουρτιού και ψητή γλυκοπατάτα

#allazoumesinithies και ετοιμάζουμε το αγαπημένο φαγητό όλων σε ακαταμάχητη εκδοχή πλούσια σε umami!