Tι περιλαμβάνει η vegan διατροφή, τι όχι και πώς καλύπτονται οι διατροφικές σου ανάγκες;
Τον τελευταίο χρόνο γίνεται μία μεγάλη συζήτηση γύρω από τη χορτοφαγία ή αλλιώς τη vegan / plant based διατροφή. Κάποιοι λένε ότι είναι μία μόδα που θα περάσει, αλλά αν είσαι από εκείνους που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγιεινή διατροφή τότε θα έχεις υποψιαστεί, αν όχι αντιληφθεί, ότι η χορτοφαγία – μερική ή απόλυτη- είναι το μοναδικό ίσως βιώσιμο μέλλον στον πλανήτη μας.
Και κάπου εδώ έρχονται οι τέσσερις φράσεις που ακούω συχνότερα όταν αναφέρομαι στη χορτοφαγία: “Μα εγώ δεν μπορώ να κόψω το κρέας”, “Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τυρί”, “Χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά θα αρρωστήσω” και “Και τι θα τρώω; Μαρούλια;”. Ας μην φέρνουμε την καταστροφή…Vegan διατροφή δεν σημαίνει ούτε τρώω μόνο σαλάτες, ούτε ότι δεν θα λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος σου και σίγουρα δεν σημαίνει ότι θα στερείσαι τα αγαπημένα σου πιάτα.
Τι δεν τρώει ένας χορτοφάγος;
Οποιοδήποτε προϊόν ζωικής προέλευσης: κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά, γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, αβγά) & μέλι.
Τι τρώει ένας χορτοφάγος;
Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, σιτηρά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, υποκατάστατα κρέατος & γαλακτοκομικών.
Μερική ή αυστηρή χορτοφαγία;
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες χορτοφάγων, ανάλογα τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του καθενός:
- Χορτοφάγος (vegetarian): δεν τρώει κρέας, ψάρι, θαλασσινά και πουλερικά
- Pescatarian: δεν τρώει κρέας και πουλερικά / τρώει ψάρι, θαλασσινά
- Lacto-vegetarian: Δεν τρώει κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά & αβγά / τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα
- Lacto-ovo-vegetarian: Δεν τρώει κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά/ τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα & αβγά
- Αυστηρός χορτοφάγος (vegan): Δεν τρώει κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης
Από που θα παίρνω τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζομαι;
Η φύση έχει φροντίσει για όλα, γι’ αυτό κι αν ακολουθήσεις μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος σου.
ΠΡΩΤΕΙΝΗ: Βάλε στη διατροφή σου τα όσπρια, την κάνναβη και τους ξηρούς καρπούς και γέμισε το ψυγείο σου με λαχανικά όπως το μπρόκολο, τον αρακά, τη ρόκα, το σπανάκι.
ΣΙΔΗΡΟΣ: Το κακάο και η σοκολάτα, τα όσπρια, οι σταφίδες και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, αλλά μην ξεχνάς να τις συνδυάζεις πάντα με τρόφιμα που περιέχουν Βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφηση του.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ: Μπορεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα να καλύπτουν την ημερήσια ανάγκη σου σε ασβέστιο, αλλά μην ξεχνάμε ότι συνοδεύονται και από μπόλικο λίπος! Προτίμησε φυτικές τροφές για την πρόσληψη του όπως το σπανάκι, τη λαχανίδα (kale), τη σόγια, τη βρόμη και το τόφου
Β12: Η βιταμίνη 12 είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και κανονικά βρίσκεται στο χώμα και το νερό, αλλά λόγω της εντατικής καλλιέργειας της γης, των φυτοφαρμάκων και των χλωρίων έχει εκλείψει. Οι κρεατοφάγοι λαμβάνουν την απαραίτητη για τον οργανισμό τους βιταμίνη από τα ζώα (ως μεσάζοντες καθώς τα ίδια δεν την παράγουν), ενώ ένας αυστηρά χορτοφάγος θα πρέπει να πάρει συμπληρώματα.
Πώς γίνεται κανείς χορτοφάγος;
Σίγουρα όχι από τη μία μέρα στην άλλη…Ξεκίνα μειώνοντας το περιττό και κακής ποιότητας κρέας από τη ζωή σου και βάλε σταδιακά πιάτα με όσπρια, δημητριακά και λαχανικά. Όταν νιώσεις έτοιμος μπορείς, να μειώσεις σταδιακά τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και να αποφασίσεις ποιο είδος χορτοφάγου θέλεις να γίνεις. Πρόσεχε τη διατροφή σου και το πρώτο διάστημα κάνε συχνότερα τις γενικές σου εξετάσεις. Αν η συγκεκριμένη διατροφή σε κάνει να νιώθεις πιο υγιής, συνέχισε τη έως ότου γίνεις αυστηρός χορτοφάγος ή μέχρι το σημείο που αισθάνεσαι άνετα.