Τα πορτοκάλια του καλοκαιριού
Ως σημαντική πηγή βιταμίνης C, υδατανθράκων και πρωτεϊνών, είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που τα αγαπάμε. Ζουμερά και αρωματικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άπειρους τρόπους σε γλυκά, οι πιο γνωστοί εκ των οποίων είναι μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, αλλά και γρανίτες, παγωτά, λικέρ και δροσερές κρέμες. Χάρη όμως στην υπόξινη γεύση τους, τα ροδάκινα ταιριάζουν και σε αλμυρά πιάτα, όχι μόνο σε τσάτνεϊ, αλλά και ωμά σε δροσερές σαλάτες ή μαγειρεμένα με κρέας ή ψάρι
Η πρώτη συγκομιδή τους ξεκινάει στις αρχές Μαΐου με μικρόκαρπες ποικιλίες, ενώ φτάνουμε έως και τον Σεπτέμβριο με την τελευταία ποικιλία. Κάτι που σημαίνει ότι πραγματικά με αυτά υποδεχόμαστε αλλά και αποχαιρετούμε το καλοκαίρι. Η παραγωγή τους ως επί το πλείστον γίνεται στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, ενώ τα συναντάμε πολύ και στο Βελβεντό Κοζάνης