Menu
Generic filters
Exact matches only

#MenoumeSpiti: μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξεις τις συνήθειές σου

Έχεις άπλετο χρόνο στη διάθεσή σου για να εφαρμόσεις όλα εκείνα που μέχρι τώρα ανέβαλες: #allazoumesinithies για εμάς, το σπίτι μας και το περιβάλλον.


Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και από μικρή προτιμούσα την αισιόδοξη! #MenoumeSpiti, η νέα μας προσωρινή κανονικότητα, μπορεί να είναι τρομακτική και αγχωτική αλλά είναι στο χέρι μας να δούμε τη θετική πλευρά της και να την κάνουμε να λειτουργήσει προς όφελος μας. Πώς; Αρπάζοντας τη μοναδική αυτή ευκαιρία διαθέσιμου χρόνου και απολαυστικής ησυχίας που μας προσφέρει τόσο απλόχερα και να αλλάξουμε τις συνήθειες που αφορούν τον εαυτό μας, το σπίτι μας αλλά και το περιβάλλον.

  • Γύμνασε σώμα & πνεύμα

Τόσον καιρό γκρίνιαζες που δεν προλάβαινες να κάνεις γυμναστική ή να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο. Με τόσο χρόνο πια στη διάθεσή σου, είναι η ευκαιρία που έψαχνες για να σε φροντίσεις, οπότε τέρμα οι δικαιολογίες!

  • Ξεκαθάρισε τη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου και βάλε στην άκρη όλα αυτά τα βιβλία που ήθελες να διαβάσεις. Ξεκίνα να διαβάζεις 15 λεπτά κάθε πρωί με τον καφέ σου και 15 λεπτά στο κρεβάτι πριν κοιμηθείς. Μπορείς να κρατήσεις αυτήν την μισή ώρα τη μέρα σταθερά ή σταδιακά να αυξάνεις την ώρα που διαβάζεις μέχρι να φτάσεις τη μία ώρα και περισσότερο. Το μυαλό σου θα σε ευγνωμονεί!

 

  • Πανεπιστήμια, θέατρα, μουσεία, βιβλιοθήκες και εκδοτικοί οίκοι από όλον τον κόσμο έχουν διαθέσει δωρεάν στις ιστοσελίδες τους από παραστάσεις και βιβλία, μέχρι virtual εκθέσεις και σεμινάρια, προκειμένου να απασχολούμαστε δημιουργικά όσο #MenoumeSpiti. Διάλεξε μία μέρα της εβδομάδας που θα κλείσεις την τηλεόραση και θα παρακολουθήσεις, μόνος σου ή οικογενειακά, μία παράσταση ή ένα σεμινάριο που σε ενδιαφέρει. Ενημερώσου, μορφώσου και μπες στο μαγικό κόσμο της τέχνης μόνο με ένα κλικ στον υπολογιστή σου.

 

 

  • Φτιάξε το οικολογικό σπίτι των ονείρων σου

Δεν είχες χρόνο να κάνεις χώρο στην κουζίνα για τον κάδο ανακύκλωσης, να οργανώσεις την κουζίνα σου ώστε να μην σπαταλάς τρόφιμα ή να βρεις πιο οικολογικούς τρόπους για να αποθηκεύεις τα τρόφιμα σου. Τώρα όμως έχεις άπλετο χρόνο και άπειρες ιδέες για να φτιάξεις το eco friendly σπίτι που θα ήθελες να έχεις.

Ξεκίνα από τα βασικά και τα εύκολα! Στην ενότητα Zero Waste  θα βρεις χρήσιμα tips για να ξεκινήσεις την ανακύκλωση, τη μείωση σκουπιδιών και ενέργειας αλλά και έξυπνες DIY κατασκευές για να φτιάξεις τα δικά σου οικολογικά αντικείμενα ή να αλλάξεις τη χρήση αντικειμένων που έχεις ξεχάσει στο πίσω μέρος των ντουλαπιών σου. Φρόντισε να κλείνεις τα φώτα πιο συχνά, να μην αφήνεις το νερό να τρέχει όσο πλένεις τα δόντια σου ή κάνεις ντους και δείξε λίγη περισσότερη αγάπη στα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Κάνε την αρχή σήμερα και σε δύο εβδομάδες θα τα έχεις καταφέρει!

  • Άλλαξε συνήθειες που θα βοηθήσουν το περιβάλλον

Κάθε μας κίνηση, κάθε επιλογή έχει καλή ή κακή επίπτωση στο περιβάλλον. Όταν το συνειδητοποίησα αυτό, άρχισα να κάνω σταδιακά μικρές αλλαγές στη ζωή μου οι οποίες τελικά δεν βοήθησαν μόνο εμένα και την υγεία μου, αλλά και το σπίτι μου τη Γη.

Μένοντας σπίτι για ένα διάστημα σου δίνει το χρόνο αλλά κυρίως την ψυχραιμία να ενημερωθείς και να μελετήσεις θέματα που συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή αλλά και την περιβαλλοντική μόλυνση, όπως η διατροφή σου, ο τρόπος που μετακινείσαι στην πόλη σου αλλά και στα ταξίδια, τον τρόπο που ψωνίζεις, που μαγειρεύεις και που τρως.

Ξεκίνα με πολύ μικρές αλλαγές όπως το να μειώσεις το κρέας και να αυξήσεις τα λαχανικά, να ρίχνεις τον χρησιμοποιημένο καφέ στις γλάστρες ή τον κήπο σου και να τοποθετήσεις έναν μικρό κάδο κομποστοποίησης στο μπαλκόνι σου, τόσο για να μειώσεις τα σκουπίδια σου όσο και για να φτιάχνεις το δικό σου οργανικό λίπασμα.

Μόλις συνηθίσεις τις νέες σου υπέροχες συνήθειες πέρνα στις μεγαλύτερες και δυσκολότερες αποφάσεις που θα μπορούσες να υιοθετήσεις όταν επιστρέψεις στην πραγματικότητα σου, όπως το να αποφασίσεις να αφήνεις το αμάξι σου 1-2 μέρες την εβδομάδα και να περπατάς ή να παίρνεις τα ΜΜΜ ή ακόμα και το να ταξιδέψεις με τρένο την επόμενη φορά αντί για αεροπλάνο.

Δεν χρειάζεται να κοπιάσεις ή να σπαταλήσεις πολύ χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι, να βγεις δυνατότερος και καλύτερος από ποτέ από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

Bookmarks

Έχεις άπλετο χρόνο στη διάθεσή σου για να εφαρμόσεις όλα εκείνα που μέχρι τώρα ανέβαλες: #allazoumesinithies για εμάς, το σπίτι μας και το περιβάλλον.