Menu
Generic filters
Exact matches only

Εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα: ξεκίνα από τις συσκευές σου

Χρησιμοποιώντας αλλιώς τις συσκευές της κουζίνας σουμειώνεις το ενεργειακό σου
απ
οτύπωμα
.


Μείωση χρήσης πλαστικού, ανακύκλωση, ελαχιστοποίηση σπατάλης τροφίμων. Κάποια από τα θέματα που ακούμε συχνά τελευταία και -ευτυχώς- πολλοί από εμας εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας, προκειμένου να βοηθήσουμε το περιβάλλον να ανακάμψει από την όχι και τόσο φιλική συμπεριφορά μας τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα όμως είναι το “ενεργειακό αποτύπωμα”, η ποσότητα δηλαδή διοξειδιου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπει ο καθένας από εμάς στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας την. Καθημερινές συνήθειες που φαίνονται ακίνδυνες, από το άνοιγμα της πόρτας του ψυγείου μέχρι τη χρήση ενός φούρνου μικροκυμάτων, εκτινάσουν την εκπομπή CO2 του καθένα μας στα ύψη και να συμβάλλουν τελικά στην κλιματική αλλαγή. Τα πράγματα είναι λιγότερο περίπλοκα απ’όσο ακούγονται και η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από το κέντρο του σπιτιού μας, την κουζίνα.

Ηλεκτρικός VS ηλιακός θερμοσίφωνας 

Ο πιο οικολογικός τρόπος να πλύνεις τα πιάτα σου είναι το πλυντήριο πιάτων, αλλά δυστυχώς δεν το έχουμε όλοι. Αν λοιπόν είσαι από εκείνους που πλένουν τα πιάτα στο χέρι, τότε ανάβεις συχνά τον θερμοσίφωνα για να τα πλύνεις καλύτερα, ευκολότερα και πιο γρήγορα. Ο θερμοσίφωνας όμως καταναλώνει ρεύμα και μάλιστα μπόλικο, αφού δουλεύει ουσιαστικά με μεγάλες αντιστάσεις. Τι θα έλεγες να πενδύσεις σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα ώστε να χρησιμοποιείς τη σπουδαιότερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της φύσης, τον ήλιο, μειώνοντας έτσι δραματικά τόσο το ενεργειακό σου αποτύπωμά όσο και τον λογαριασμό του ρεύματος;

Κράτα τις πόρτες κλειστές!  

Κι όταν λέω πόρτες, εννοώ την πόρτα του ψυγείου και του φούρνου, αφού όσο συχνότερα και για όση περισσότερη ώρα τις ανοίγουμε τόσο οι συσκευές μας χάνουν τη θερμοκρασία τους και καταναλώνουν πολλή ενέργεια προκειμένου να την ξαναφτάσουν. Πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα, συγκέντρωσε σε μία λίστα τα υλικά που χρειάζεσαι από το ψυγείο, άνοιξε το μόνο μία φορά και κάνε το ίδιο στο τέλος του μαγειρέματος για όσα υλικά πρέπει να μπουν πίσω. Όταν ψήνεις κάτι στον φούρνο, προτίμησε να βάζεις ένα χρονόμετρο για την ώρα που θα πρέπει να ελέγξεις το φαγητό αντί να ανοίγεις συνέχεια τον φούρνο κι αν υπάρχει η δυνατότητα βγάλε το φαγητό από τον φούρνο για να το ελέγξεις ή να προσθέσεις υλικά, αντί να αφήνεις την πόρτα ανοιχτή.

Φούρνος μικροκυμάτων: μήπως να το ξανασκεφτείς; 

Είναι πολύ πρακτικός, το ξέρω! Όμως εκτός του ότι αλλοιώνει ελαφρώς τη γεύση και την υφή του φαγητού σου, ο φούρνος μικροκυμάτων συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, αφού εκπέμπει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δεν είπαμε να μην τον χρησιμοποιείς καθόλου, γιατί σου ζεσταίνει το φαγητό στο πι και φι, ειδικά όταν βιάζεσαι. Αν όμως θες να μειώσεις τη χρήση του, μπορείς να βγάζεις το φαγητό σου από το ψυγείο περίπου μία ώρα πριν το καταναλώσεις για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ή να το ζεσταίνεις με πιο παραδοσιακούς τρόπους: τον φούρνο ή την κατσαρόλα.

Συσκευές με περιβαλλοντική συνείδηση 

Την επόμενη φορά που θα αλλάξεις μία συσκευή της κουζίνας, προτίμησε να αγοράσεις μία συσκευή με μειωμένη απόδοση ενέργειας οι οποίες σηματοδοτούνται ως Α, Α+ και Α++. Η εκπομπή CO2 της κουζίνας σου θα μειωθεί έως και 80% και ο λογαριασμός χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί δραματικά.

Bookmarks

Χρησιμοποιώντας αλλιώς τις συσκευές της κουζίνας σου, μειώνεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα.