Τάρτα BLT με λαχανικά που είναι έτοιμα να χαλάσουν

Μία λαχταριστή τάρτα κατά της σπατάλης τροφίμων.

#allazoumesinithies και φτιάχνουμε μία zero food waste τάρτα BLT, αφού για την γέμιση της χρησιμοποιούμε ό,τι λαχανικό έχουμε στο ψυγείο μας, μισοκομμένο ή έτοιμο να χαλάσει. Πιπεριές και κολοκυθάκια έβαλα εγώ, μελιτζάνες και σπαράγγια μπορείς να βάλεις εσύ. Για να φτιάξω μία νόστιμη σάλτσα ως βάση -κάνοντας την τάρτα μου να θυμίζει ελαφρώς και πίτσα-, ένωσα τις έξτρα ώριμες ντομάτες μου με τα μαλακά ντοματίνια μου, τα μαρίναρα, τα ζούληξα με τα χέρια και τα άπλωσα στην σφολιάτα. Για το bacon, το αφήνω πάνω σου: είτε φτιάχνεις το δικό μου bacon καρύδας ή βάζεις ό,τι bacon θες, ανάλογα με τη διατροφή που ακολουθείς.

Αυτό που δεν θα σε αφήσω να σκιπάρεις με τίποτα είναι η σος μαγιονέζας με Hellmann’s REAL  ή με Hellmann’s Vegan Mayo την οποία θα χρησιμοποιήσεις με δύο τρόπους: θα αλείψεις την μισή στην σφολιάτα για να ψηθεί τέλεια και να θυμίσει garlic bread, ενώ στην υπόλοιπη μισή θα βουτάς τα κομμάτια της τάρτας πριν από κάθε μπουκιά.

Και το πιο σημαντικό, τώρα με κάθε αγορά προϊόντων Hellmanns αποκλειστικά από τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, ενισχύουμε το πρόγραμμα <<Μπορούμε στο σχολείο>>, της ΜΚΟ Μπορούμε, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για το θέμα της σπατάλης φαγητού.

Συνταγή

Τάρτα BLT με λαχανικά που είναι έτοιμα να χαλάσουν

  • Μερίδες: 2 για κυρίως πιάτο / 4 για ορεκτικό
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
  • Φυλάμε το bacon καρύδας για 1 εβδομάδα καλυμμένο σε θερμ. δωματίου και τη σος μαγιονέζας καλυμμένη στο ψυγείο για 3 μέρες. Σερβίρουμε την τάρτα κατά προτίμηση εντός της ίδιας μέρας.

Για το bacon καρύδας

  • 50 γρ. ωμές νιφάδες καρύδας
  • ½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • ½ κ.σ. maple syrup
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Για την σος μαγιονέζας

Για το σερβίρισμα

  • 5-6 φύλλα άισμπεργκ ή μαρούλι ή ό,τι άλλο σαλατικό μας έχει περισσέψει, χοντροκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σος μαγιονέζας
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με το bacon καρύδας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά τις νιφάδες καρύδας με το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το maple syrup, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μεταφέρουμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα και απλώνουμε σε μία στρώση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 4-5 λεπτά. Βγάζουμε απ’ το φούρνο, πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα, ανακατεύουμε απαλά να καλύψει όλη την καρύδα και αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Συνεχίζουμε με τη σως μαγιονέζας, ανακατεύοντας σε μπολάκι την Μαγιονέζα Real της Hellmann’s ή την Hellmann’s Vegan Mayo με το σκόρδο, το ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες, τα ντοματίνια, τον βασιλικό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, ζουλώντας ελαφρώς τις ντομάτες και τις απλώνουμε στην σφολιάτα, αφήνοντας ελεύθερο το γείσο. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρώς. Σκορπίζουμε τα λαχανικά στην σφολιάτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει η σφολιάτα.
  4. Σε ενα μικρό μπολάκι βάζουμε το μαρούλι, τη σος μαγιονέζας, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  5. Σερβίρουμε σκορπώντας το bacon καρύδας στην τάρτα, την υπόλοιπη σως μαγιονέζας και συνοδεύουμε με μία σαλάτα μαρούλι.

Super tip!

H Μαγιονέζα Hellmanns Real φτιάχνεται με συστατικά υψηλής ποιότητας όπως αυγά ελευθέρας βοσκής και είναι φυσική πηγή Ωμέγα 3 κατάλληλη για vegetarians. Τώρα σε εύχρηστη συσκευασία με φιάλη από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Για την plant based εκδοχή της τάρτας, χρησιμοποίησε Hellmanns Vegan Mayo και σφολιάτα κατάλληλη για χορτοφάγους!

Food Blogger Madame Ginger

Διαβαστε επισησ