Οι αγαπημένες σου φακές σούπα μεταμορφώνονται σε μια πίτα του βοσκού που πολύ θα λατρέψεις!

#allazoumesinithies και με απλές καθημερινές κινήσεις μειώνουμε τη σπατάλη φαγητού, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τρόφιμα που έχουν περισσέψει.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ που καταλήγουν τα τρόφιμα που πετάς στον κάδο των σκουπιδιών; Δυστυχώς καταλήγουν σε χωματερές όπου διασπώνται με τέτοιο τρόπο, δημιουργώντας αέρια θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου, επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία.

Πέραν του ότι η αλόγιστη κατανάλωση τροφίμων έρχεται αντικρουόμενη με την έλλειψη των βασικών διατροφικών αναγκών μιας μεγάλης μερίδας ατόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη, η σπατάλη τροφίμων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη σπατάλη των πόρων που απαιτούνται για την καλλιέργεια τους, όπως το νερό, το χώμα και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία, τη συσκευασία και τη μεταφορά των προϊόντων στον καταναλωτή.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας του πλανήτη μας έχει δεσμευτεί να μειώσει το αποτύπωμα της κατά 50% μέχρι το 2025, λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα για τον περιορισμό απωλειών σε όλους τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τι κάνουμε, όμως, εμείς ως καταναλωτές για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού;

#allazoumesinithies και με μικρές καθημερινές κινήσεις αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πως το κάνουμε αυτό;

  • Ψωνίζουμε με μέτρο, χρησιμοποιώντας λίστα για τα ψώνια μας αποφεύγοντας τις υπερβολές.
  • Ενημερωνόμαστε για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων.
  • Διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες των προϊόντων, διαχωρίζοντας την ημερομηνία λήξης με την ανάλωση κατά προτίμηση.
  • Μαγειρεύουμε την ποσότητα του φαγητού που χρειαζόμαστε.
  • Πολλές φλούδες φρούτων και λαχανικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα για τα φυτά μας.
  • Αξιοποιούμε το φαγητό που μας περίσσεψε δημιουργώντας ένα νέο πιάτο ή το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για μελλοντική κατανάλωση.
  • Όταν τρώμε έξω, φροντίζουμε πάντα να παίρνουμε μαζί μας το φαγητό που περίσσεψε για να μην καταλήξει στα σκουπίδια.

#GiaOlaOsaNoiazesai τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξεις κι εσύ τον τρόπο που βλέπεις το φαγητό!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δεις τα λαχανικά σου να μαραίνονται στο καλάθι της κουζίνας, φτιάξε ένα ζωμό λαχανικών και αποθήκευσέ τον στην κατάψυξη ή μετάτρεψε τα λαχανικά σε ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα. Πώς; Ρίξε μια ματιά εδώ.

Πολλά λαχανικά και φρούτα δε χρειάζεται να ξεφλουδιστούν. Αυτό μειώνει τη σπατάλη τροφίμων, αλλά μας γλυτώνει και από τον κόπο. Οι πατάτες, τα καρότα, τα μήλα, τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Τα ώριμα φρούτα μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σε γλυκές , όσο και σε αλμυρές παρασκευές. Βάλε ώριμα φρούτα σε ένα κατσαρολάκι, πρόσθεσε λίγο νερό, το γλυκαντικό και τα μπαχαρικά της επιλογής σου και φτιάξε ζεστές μαρμελάδες στη στιγμή για το πρωινό σου. Αν αγαπάς τις αλμυρές γεύσεις πρόσθεσε φρούτα στη σαλάτα ή στις αλμυρές τάρτες σου. Περισσότερες ιδέες για το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα ώριμα φρούτα θα βρεις εδώ.

Αν δε θέλεις να καταναλώσεις άμεσα το μαγειρεμένο φαγητό που σου περίσσεψε, κυρίως μετά από ένα γιορτινό τραπέζι, τότε αποθήκευσέ το στην κατάψυξη  για να το καταναλώσεις στο μέλλον ή μετάτρεψέ το σε ένα νέο χορταστικό γεύμα. Σου έχουμε ιδέες για να αξιοποιήσεις με δημιουργικό τρόπο πολλά από τα τρόφιμα που συχνά μένουν στο ψυγείο.

Εγώ αγαπώ πολύ τις φακές, τις μαγειρεύω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και έτσι, αρκετά συχνά, μου περισσεύει φαγητό. Είμαι σίγουρη ότι και σε σένα περισσεύει, έτσι δεν είναι; Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να την αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας ένα νέο χορταστικό και πλούσιο  γεύμα!

Οι φακές μου ενώθηκαν με άλλα λαχανικά, όπως μανιτάρια, αρακά, καλαμπόκι, καρότο και τομάτα και μαζί με έναν απλό πουρέ πατάτας μεταμορφώθηκαν σε μία vegetarian πίτα του βοσκού, γνωστή και ως Shepherd’s pie πλούσια, χορταστική και υγιεινή.

Πάμε να τη φτιάξουμε;

Υλικά για 2 με 3 μερίδες:

Για τον πουρέ πατάτας

  • 4 πατάτες μετρίου μεγέθους
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 κ/σ ελαφρύ γάλα ή ρόφημα αμυγδάλου
  • 50γρ τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της επιλογής μας, ακόμη και vegan
  • αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Για τη γέμιση

  • 1 μερίδα φακές κοκκινιστές που μας έχουν περισσέψει, περίπου 400γρ (τις ζεσταίνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη)
  • 250γρ λευκά μανιτάρια Portobello, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο
  • μισό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ώριμη τομάτα τριμμένη
  • 1 κ/σ πελτέ τομάτας
  • 200γρ ανάμεικτα λαχανικά (καρότο, αρακά, καλαμπόκι, πιπεριά) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα
  • 1 κ/γ θυμάρι
  • 300ml ζεστό ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βράζουμε σε μπόλικο, ελαφρώς αλατισμένο νερό.
  2. Μόλις βράσουν, τις στραγγίζουμε καλά και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το τριμμένο τυρί και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη.
  3. Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά αλλά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια μαζί με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα ανάμεικτά λαχανικά, τον πελτέ τομάτας, την τριμμένη τομάτα, το θυμάρι και το πιπέρι.
  4. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε και αφήνουνε σε μέτρια φωτιά τα λαχανικά μέχρι να βράσουν και να δέσει η σάλτσα.
  5. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι. Τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις φακές που μας έχουν περισσέψει.
  6. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση ακόμη. Η γέμιση δε θα πρέπει να έχει πολλά υγρά.
  7. Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και, ή τη μοιράζουμε σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη, όπως έκανα εγώ, ή την αδειάζουμε σε ένα σκεύος διαμέτρου περίπου 20εκ.
  8. Απλώνουμε από πάνω τον πουρέ πατάτας και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 25 περίπου λεπτά. Αν θέλουμε, μπορούμε να την αφήσουμε για λίγο ακόμη στο φούρνο, επιλέγοντας αυτή τη φορά την επάνω αντίσταση για να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
  9. Σερβίρουμε τη Shepherd’s pie ζεστή.

Μη ξεχνάτε πως κάθε προσπάθεια, μικρή ή μεγάλη, για τη μείωση σπατάλης τροφίμων είναι πολύ σημαντική. Εάν όλοι μας εφαρμόζαμε έστω και μερικές από τις παραπάνω συμβουλές σε τακτική βάση, αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο τόσο για την υγεία μας, όσο και για το περιβάλλον.

Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις να αλλάζεις συνήθειες και εσύ μαζί μας!

Ευγενία Τρούσα, Food blogger, Let’s Treat Ourselves

Διαβαστε επισησ