Vegan Wellington

8 μερίδες | 60΄προετοιμασία  | 35΄ εκτέλεση


Υλικά:

Για τον καπνιστό κορμό παντζαριού:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 3 κ.γ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γ. θυμάρι
  • 75 γρ. καρύδια
  • 1 μεσαίο-μεγάλο παντζάρι, ψημένο ή βρασμένο
  • 240 γρ. καπνιστό τόφου
  • 1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι
  • 1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 κ.γ. αλάτι και πιπέρι
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 gluten free φύλλο σφολιάτας (99% vegan)
  • 1 κ.σ. γάλα σόγιας, για επάλειψη

Για το gravy:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
  • 1 καρότο, χοντροκομμένο
  • 2 μπαστουνάκια σέλινο, χοντροκομμένα
  • 15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 4 μανιτάρια brown, σε χοντρές φέτες
  • 1 μεσαίο παντζάρι, ξεφλουδισμένο, σε φέτες
  • μερικά κλαδάκια θυμάρι
  • μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 240 ml λευκό (ή κόκκινο) κρασί
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό

Για το «πατέ» μανιταριών:

  • 600 γρ. μανιτάρια καμπανούλες ή brown
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • μερικά φυλλαράκια θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Καπνιστός κορμός παντζαριού: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί.
  • Παράλληλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρύδια μέχρι να γίνουν αλεύρι. Τα βάζουμε σε μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα παντζάρια. Προσθέτουμε το στραγγισμένο τόφου, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, την καπνιστή πάπρικα, το ξίδι, το σιρόπι σφενδάμου και αλατοπίπερο και χτυπάμε μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και τα καρύδια και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το μορφοποιούμε σε έναν συμπαγές, ομοιόμορφο κορμό μήκους 16 εκ. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Gravy: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το παντζάρι, τα βότανα, τη δάφνη, το κρασί και 250 ml νερό. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σουρώνουμε το μείγμα και πιέζουμε όλο τον χυμό από τα λαχανικά. Επιστρέφουμε το υγρό σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον ζωμό. Δένουμε το gravy με το κορν φλάουρ σιγοβράζοντας για 1-2 λεπτά.
  • «Πατέ» μανιταριών: Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε μανιτάρια. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι και αλατοπίπερο. Αφήνουμε τα μανιτάρια να σιγομαγειρευτούν, ανακατεύοντάς τα ενδιάμεσα. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς πριν συναρμολογήσουμε το Wellington.
  • Συναρμολόγηση: Αφήνουμε το ρολό σφολιάτας σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας μπροστά μας έτσι ώστε το μεγαλύτερο άκρο να τρέχει παράλληλα με τον πάγκο εργασίας μας. Ορίζουμε μια περιοχή στη μέση της ζύμης που έχει το ίδιο μέγεθος με τη βάση του κορμού παντζαριών μας και τοποθετούμε ένα συμπαγές στρώμα από το πατέ μανιταριών σε αυτή την περιοχή. Τοποθετούμε τον κορμό παντζαριών πάνω στο πατέ μανιταριών.
  • Καλύπτουμε τον κορμό με το υπόλοιπο μείγμα μανιταριών, πιέζοντας απαλά ώστε να κολλήσει το μείγμα γύρω από τον κορμό παντζαριού. Τυλίγουμε τη σφολιάτα γύρω από τις άκρες του κορμού και μετά ρολάρουμε το σύνολο ώστε να κλείσει. Με τη ραφή από κάτω, το μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε τη ζύμη με φυτικό γάλα και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, έως ότου η ζύμη προκύψει υπέροχα διογκωμένη και χρυσή. Σερβίρουμε με το gravy στο πλάι.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Διαβαστε επισησ