Pierogi – Πολωνία

Πολωνικά ζυμαρικά, τα οποία γεμίζουν με κρεατικά, ξινολάχανο, μανιτάρια, τυρί κότατζ ή βραστές πατάτες με τηγανητά κρεμμύδια. Στην πιο healthy εκδοχή τους προσθέτουμε αλεύρι ολικής, βάζουμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, μειώνουμε τα αβγά, τα γεμίζουμε με πατάτα και λάχανο και τα σερβίρουμε με γιαούρτι και λάδι από τσίλι!

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 αβγά
  • 25 ml γάλα βιολογικό ΒΙΟΤΟΠΟΣ
  • 250 γρ. γιαούρτι ΒΙΟΤΟΠΟΣ
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση με πατάτα

  • 250 γρ. πατάτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση με λάχανο

  • 200 γρ. λάχανο τουρσί
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4 σπόροι κεδροκούκουτσα

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. βούτυρο αλάτι

Για το ελαιόλαδο τσίλι

  • 3 αποξηραμένα τσίλι
  • 7 γρ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Ζύμη: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα άλευρα, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια κολλώδη ζύμη. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε, προσθέτοντας αλεύρι, αν χρειαστεί, ώστε να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Γέμιση πατάτας: Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε με το πιρούνι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Γέμιση με λάχανο: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και, μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε το λάχανο, τα κεδροκούκουτσα κοπανισμένα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
  • Παράλληλα, βράζουμε σε 360 ml νερό τα τσίλι για 20λεπτά, τα πολτοποιούμε, περνάμε από σουρωτήρι, ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε.
  • Ζυμαρικά: Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε 2 φύλλα, πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Με στρογγυλό κουπάτ κόβουμε τα φύλλα σε δίσκους. Γεμίζουμε τα μισά με το μείγμα πατάτας και τα υπόλοιπα με το μείγμα λάχανου. Κλείνουμε σε ημικυκλικό σχήμα, ενώνοντας τις άκρες, τις οποίες βρέχουμε ελαφρά και τις πιέζουμε με ένα πιρούνι για να κολλήσουν.
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά σε δόσεις μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε σε σχάρα για να στεγνώσουν.
  • Σερβίρισμα: Σε τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο και το λάδι τα ζυμαρικά σε δόσεις και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα σερβίρουμε ζεστά με λάχανο τουρσί, γιαούρτι και το λάδι με τσίλι!

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.