Vegan χριστουγεννιάτικος κορμός

10 μερίδες | 5΄προετοιμασία  | τουλάχιστον 4 ώρες αναμονή


Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

  • 180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1/4 φλ. ζάχαρη καρύδας
  • 2 κ.σ. σκόνη κακάο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • λίγο αλάτι
  • 1 φλ. + 4 κ.σ. ρόφημα αμυγδάλου ή γάλα σόγιας
  • 1 κ.γ. μηλόξιδο
  • 2 κ.σ. λιωμένο λάδι καρύδας

Για την κρέμα:

  • 400 ml. κρέμα καρύδας με πλήρη λιπαρά στο ψυγείο για μία νύχτα
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γκανάς:

  • 75 γρ. vegan βούτυρο
  • 1/2 φλ. σκόνη κακάο
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας

Εκτέλεση:

  • Παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε ένα ταψί 24 x 32 εκ. με αντικολλητικό χαρτί, καλύπτοντας και τις άκρες.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη καρύδας, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας, το ξίδι και το λάδι. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε να γίνει μια παχύρρευστη ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε το κέικ για 10-14 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 λεπτά.
  • Τυλίγουμε απαλά το κέικ παράλληλα προς τις μικρές πλευρές με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού με μεγάλη προσοχή, για να μην το σπάσουμε, και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Κρέμα: Βάζουμε την παγωμένη κρέμα καρύδας σε ένα μεσαίο μπολ, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει η κρέμα ελαφριά και αφράτη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Γκανάς σοκολάτας: Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη άχνη και το ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι η γκανάς να γίνει λεία. Την τοποθετούμε και αυτή στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Μόλις κρυώσει το κέικ, το ξετυλίγουμε προσεκτικά και απλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 1½ εκ. κατά μήκος των άκρων. Το τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο που ξετυλίχθηκε, αφαιρώντας το αντικολλητικό χαρτί καθώς προχωράμε, φροντίζοντας η ένωση να είναι προς τα κάτω.
  • Τυλίγουμε απαλά το κέικ σε αντικολλητικό χαρτί και το μεταφέρουμε προσεκτικά σε ένα ξύλο κοπής και κατευθείαν στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει εντελώς και να σφίξει αρκετά, για περίπου 1 ώρα. Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί και βάζουμε το ρολό σε πιατέλα. Απλώνουμε πάνω του την γκανάς και με ένα μαχαίρι, σχηματίζουμε «νερά». Διακοσμούμε με κόκκινα φρούτα, κ.λπ.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Διαβαστε επισησ