Τυρόπιτα με ζύμη γιαουρτιού, αλεύρι ολικής και ανάλατη μυζήθρα

9 μερίδες  |  30′ προετοιμασία  |  1 ώρα αναμονή  |  50΄ εκτέλεση


Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. φαρίνα + 300 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, με χαμηλά λιπαρά
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κρόκος αβγού (ανακατεμένος με 2 κ.γ. νερό)

Για τη γέμιση

  • 750 γρ. ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο Κρήτης «ΑΒ Επιλογή», λιωμένο με πιρούνι
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθος
  • ½ ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ.  ελαιόλαδο
  • 1 ολόκληρο αβγό + 1 ασπράδι, ελαφρά χτυπημένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:

  • Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φαρίνες με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα, μέχρι να βραχούν τα άλευρα από τη λιπαρή ύλη. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα πριν από τη χρήση.
  • Γέμιση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, να μαλακώσουν. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τη μυζήθρα και προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο, αλατοπίπερο και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες. Παίρνουμε μία μία τις μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλα πάχους 2-3 χλστ.
  • Απλώνουμε το πρώτο φύλλο ζύμης, αφήνοντας να εξέχει από το ταψί μας. Ρίχνουμε πάνω του ομοιόμορφα το μείγμα του τυριού και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω από τη γέμιση. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο και σκεπάζουμε με αυτό την πίτα. Το λαδώνουμε καλά, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Διαβαστε επισησ