Ταρτάκια μπακλαβά με ζύμη από αλεύρι βρόμης και γέμιση από ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και μέλι

9 μερίδες  |  10΄ προετοιμασία  |  15-20΄ εκτέλεση


Υλικά:

Για τη βάση

  • 125 γρ. αλεύρι βρόμης (βρόμη αλεσμένη σε πούδρα στο μπλέντερ – χρησιμοποιούμε βρόμη χωρίς γλουτένη σε περίπτωση αλλεργίας/δυσανεξίας στη γλουτένη)
  • ελάχιστο αλάτι
  • 50 γρ. λάδι καρύδας (για vegan εκδοχή) ή βούτυρο λιωμένο
  • 1½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για vegan εκδοχή) ή μέλι

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1/2 κ.σ. λιναρόσπορος (ανακατεμένος με 1½ κ.σ. νερό, για 10 λεπτά)
  • 1½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για vegan εκδοχή) ή μέλι
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας (για vegan εκδοχή) ή βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 κ.σ. γάλα

Για τη στρώση ξηρών καρπών

  • 35 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για vegan εκδοχή) ή μέλι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη «AB think bio»
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο
  • 1/2 κ.γ. ανθόνερο
  • 1/2 κ.γ. ροδόνερο

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
  • Βάση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα σε 9 θήκες για cupcakes ή muffins, πιέζοντας ελαφρά.
  • Γέμιση: Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε άλλο μπολ και στη συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες για cupcakes ή muffins, φροντίζοντας να αφήσουμε χώρο για τη στρώση των ξηρών καρπών.
  • Στρώση ξηρών καρπών: Ανακατεύουμε και αυτά τα υλικά σε άλλο μπολ και τα μοιράζουμε πάνω από τη γέμιση στις θήκες.
  • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά και μετά αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πριν αφαιρέσουμε τα εναλλακτικά, υγιεινά «μπακλαβαδάκια» από τα καλούπια τους.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Διαβαστε επισησ