9 μερίδες | 10΄ προετοιμασία | 15-20΄ εκτέλεση
Υλικά:
Για τη βάση
- 125 γρ. αλεύρι βρόμης (βρόμη αλεσμένη σε πούδρα στο μπλέντερ – χρησιμοποιούμε βρόμη χωρίς γλουτένη σε περίπτωση αλλεργίας/δυσανεξίας στη γλουτένη)
- ελάχιστο αλάτι
- 50 γρ. λάδι καρύδας (για vegan εκδοχή) ή βούτυρο λιωμένο
- 1½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για vegan εκδοχή) ή μέλι
Για τη γέμιση
- 50 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ελάχιστο αλάτι
- 1/2 κ.σ. λιναρόσπορος (ανακατεμένος με 1½ κ.σ. νερό, για 10 λεπτά)
- 1½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για vegan εκδοχή) ή μέλι
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας (για vegan εκδοχή) ή βούτυρο λιωμένο
- 1/2 κ.σ. γάλα
Για τη στρώση ξηρών καρπών
- 35 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για vegan εκδοχή) ή μέλι
- 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη «AB think bio»
- 1/2 κ.γ. κάρδαμο
- 1/2 κ.γ. ανθόνερο
- 1/2 κ.γ. ροδόνερο
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
- Βάση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα σε 9 θήκες για cupcakes ή muffins, πιέζοντας ελαφρά.
- Γέμιση: Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε άλλο μπολ και στη συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες για cupcakes ή muffins, φροντίζοντας να αφήσουμε χώρο για τη στρώση των ξηρών καρπών.
- Στρώση ξηρών καρπών: Ανακατεύουμε και αυτά τα υλικά σε άλλο μπολ και τα μοιράζουμε πάνω από τη γέμιση στις θήκες.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά και μετά αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πριν αφαιρέσουμε τα εναλλακτικά, υγιεινά «μπακλαβαδάκια» από τα καλούπια τους.