Σπιτικά ρολάκια με γέμιση κανέλα-τζίντζερ ή με γλυκό σοκολατένιο χούμους

Υλικά:

για τη ζύμη

  • 1 φλ. γάλα
  •  1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο ζωικό ή λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 φλ. μέλι ή χαρουπόμελο
  • 3 1/4 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

για τη γέμιση μπαχαρικών

  • 1/4 φλ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 1/4 φλ. βούτυρο ζωικό, μαλακωμένο, ή λάδι καρύδας
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. αλεσμένο τζίντζερ
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

για το γλυκό, σοκολατένιο χούμους

  • 1 φλ. ρεβίθια, βρασμένα και σουρωμένα
  • 3 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 2 κ.σ. φιστικοβούτυρο
  • 1/4 φλ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

για το frosting

  • 120 g. τυρί κρέμα, μαλακόκανονικό ή ελαφρύ
  • 1/3 φλ. γιαούρτι
  • 3 κ.γ.μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα μέχρι να φτάσει στους 40-45οC, προσέχοντας να μην είναι πολύ ζεστό, γιατί θα «σκοτώσει» τη μαγιά. Τοποθετούμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να καθίσει για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το αβγό και το μέλι, ανακατεύοντας απαλά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, περίπου 1/2 φλ. κάθε Σπιτικά ρολάκια με γέμιση κανέλα – τζίντζερ ή με γλυκό, σοκολατένιο χούμους φορά. Θα χρειαστούμε πιθανόν περίπου 3 + 1/4 φλ. Προσαρμόζουμε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και ζυμώνουμε για περίπου 3-4 λεπτά. Η ζύμη θα πρέπει να παραμείνει μαλακή, αλλά όχι υπερβολικά κολλώδης. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  • Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε στο μπολ, καλύπτοντας με πετσέτα και αφήνοντάς τη να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος, για περίπου 45 λεπτά.
  •  Σοκολατένιο χούμους: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι ή στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να προκύψει μια λεία πάστα.
    • Σε μια καθαρή, καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο φύλλο 40×22 εκ. (προσέχουμε να μη χρησιμοποιήσουμε πάρα πολύ αλεύρι, γιατί η ζύμη μας θα γίνει σκληρή). Με σπάτουλα απλώνουμε το μαλακωμένο βούτυρο στη ζύμη και πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο ή αλείφουμε με το γλυκό, σοκολατένιο χούμους, αφήνοντας 1 εκ. περιθώριο στις δύο μεγαλύτερες πλευρές. Τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη σε ένα ρολό, ξεκινώντας από μια μακριά άκρη και στρίβοντας προς την άλλη. Τοποθετούμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω.
  •  Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε απαλά σε 9 ρολά. Μεταφέρουμε τα ρολά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Frosting: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το μαλακό τυρί κρέμα μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο, προσθέτουμε το γιαούρτι, το εκχύλισμα και το μέλι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Απλώνουμε στα ρολάκια όταν έχουν ελαφρώς κρυώσει.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.