Γαλατόπιτα light χωρίς φύλλο και ζάχαρη

8 μερίδες  |  2½ ώρες προετοιμασία  |  15΄ εκτέλεση


Υλικά:

  • 1 λίτρο γάλα «AB think bio» υψηλής
    παστερίωσης βιολογικό, 1,2% λιπαρά
  • 150 γρ. κορν φλάουρ
  • 100-120 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (στέβια, ζάχαρη καρύδας κ.λπ.)
    ξύσμα από 4 λεμόνια
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 2 αβγά

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 700 ml από το γάλα με το ξύσμα λεμονιών και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις το μείγμα πάρει μια ελαφριά βράση, κλείνουμε το μάτι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με 50 γρ. κορν φλάουρ. Σουρώνουμε το γάλα από το ξύσμα και βάζουμε και πάλι στο κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το υποκατάστατο ζάχαρης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα κρεμώδες αποτέλεσμα, σαν σφιχτή μπεσαμέλ.
    Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι 20 × 20 εκ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
    Σε ένα μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο κορν φλάουρ και σε ένα άλλο σπάμε τα 2 αβγά και τα χτυπάμε ελαφρά.
  • Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με κορν φλάουρ και έπειτα με ένα πινέλο αλείφουμε με το αβγό.
  • Τοποθετούμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί να εφάπτεται στην επιφάνεια του γλυκού και με προσοχή αναποδογυρίζουμε το γλυκό, έτσι ώστε η πλευρά με το κορν φλάουρ και το αβγό να πάει τώρα από κάτω.
  • Τοποθετούμε με αυτόν τον τρόπο το γλυκό πάλι στο ταψί.
  • Ρίχνουμε ξανά στην πλευρά που βρίσκεται τώρα από πάνω κορν φλάουρ και αλείφουμε με αβγό. Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
    Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς, πριν το κόψουμε.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Διαβαστε επισησ