Φέτος, στον Αγιοκάμπο της Λάρισας, θα συναντήσεις ονειρικές παραλίες!

#allazoumesinithies και βλέπουμε πέρα από τα συνηθισμένα ό,τι και να σημαίνει αυτό! Ακούγοντας τη λέξη Θεσσαλία το μυαλό μου, όπως και το δικό σου, πάντα πήγαινε στον ατελείωτο κάμπο και τα σπαρτά όμως κάνω focus και ανακαλύπτω την ατελείωτη θαλάσσια ακτογραμμή της Λάρισας, τον Αγιόκαμπο και εκπλήσσομαι αναπάντεχα.

«Απόλαυσε» τη Λάρισα όπου και να είσαι
Αν κάτι μπορείς να απολαύσεις από τη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα από τη Λάρισα, όπου και να είσαι αυτά είναι τα όσπριά της και οι παραδοσιακές της πίτες, ακόμη και αν δεν την επισκεφτείς ποτέ στην ΑΒ Βασιλόπουλος θα βρεις τα μοναδικής ποιότητας όσπρια ΑΒ Κοντά στην ελληνική γη, από τοπικές σοδειές όπως φάβα, φακές, ρεβίθια!

Η Λάρισα δεν είναι αυτό που νομίζεις

Τις παραλίες της Λάρισας, τις είδα και λαχτάρησα
Αλήθεια, εσύ τι θέλεις από μια παραλία; Η Λάρισα, όσο και να σου φαίνεται απίστευτο έχει περισσότερες από 10 υπέροχες παραλίες.

  • Θέλεις μια ατελείωτη βατή παραλία που αγγίζει Αιγαίο; Τότε θα πας στον Αγιόκαμπο
  • Αναζητάς μια παραδεισένια παραλία με ηρεμία; Οι παραλίες Ρακοπόταμος, Κουτσουπιά, Κουλούρα, Αλεξανδρινή και Πηγάδια, Ψαρόλακος είναι ιδανικοί προορισμοί
  • Αν στις προτιμήσεις σου συγκαταλέγονται beach bar, ταβέρνες, ξαπλώστρες θα πας στην Πλατιά Άμμο, στη Βελίκα και τη Μπούκα
  • Τέλος, το Κόκκινο Νερό με τις κολυμπήθρες είναι ένα σημείο με ιαματικά λουτρά που πρέπει οπωσδήποτε να δεις

Τι άλλο μπορείς να κάνεις στη Λάρισα
Στη Λάρισα θα ανακαλύψεις ιστορικούς χώρους, μουσεία και θέατρα, μπορείς να δεις το Γενί Τζαμί και το Μπεζεστένι, ενώ μια βόλτα στο πάρκο Αλκαζάρ είναι απαραίτητη.

 

Φυσικά, μπορείς να εξορμήσεις και στις διπλανές πόλεις, πχ. Τρίκαλα ή Καρδίτσα, καθώς οι δρόμοι και το εθνικό οδικό δίκτυο γύρω από τη Λάρισα είναι εξαιρετικοί.

 

 

 

Η γαστρονομία της Λάρισας

Στο θέμα «γαστρονομίας» για τη Λάρισα ο χρόνος μοιάζει να έχει «παγώσει» και αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού η Λάρισα είναι ένας ευλογημένος τόπος που παράγει σχεδόν τα πάντα και η τοπική κουζίνα συνεχίζει να «κρατά» γερά.

 

Η τοπική κουζίνα είναι ξακουστή για τις πίτες – τα είδη της αμέτρητα, μια πίτα για κάθε εποχή και περίσταση!

 

Ο φημισμένος παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων, το γλύκισμα που έχει κατακτήσει την Ελλάδα ολόκληρη, στο οποίο ακόμη και τα αμύγδαλα που περιέχει είναι τοπικής παραγωγής.

 

Τυριά, όσπρια, λικέρ, μαρμελάδες, κρασί, τσίπουρο και μεζέδες κάθε είδους,

ενώ δε γίνεται να μην απολαύσεις τα κρεατικά της στα φημισμένα τσιπουράδικα που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε!

 

Το καλοκαίρι όλα τα χωριά μοσχοβολάνε περιβολίσιες ντομάτες και φρεσκοψημένη κολοκυθόπιτα. Στη Θεσσαλία, οι κολοκυθόπιτες του καλοκαιριού γίνονται με ένα τεράστιο κίτρινο κολοκύθι που το καλλιεργούν ειδικά για πίτες, σκέτο γλύκισμα!

 

Αυτή τη συνταγή για κολοκυθόπιτα διάλεξα να μοιραστώ μαζί σου, από την τοπική κουζίνα της Λάρισας,  και τη «σμίγω» με το τραχανά της «γειτόνισσας» Λαμίας, απλά φανταστικός!

Κολοκυθόπιτα με τραχανά

Χρόνος Προετοιμασίας: 25’
Xρόνος Ψησίματος: 50’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: 8-10

Υλικά

  • 400 γρ. κολοκύθια
  • 100 γρ. τραχανά γλυκό ζυμωτό Λαμίας ΑΒ κοντά στην ελληνική γη
  • 400 γρ. γάλα
  • 3 αβγά
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 350 γρ. τυρί φέτα
  • 250 γρ. αλεύρι
  • αλάτι κατά βούληση
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον χρειαζόμαστε

  • 2 αβγά
  • 3 κ/σ γάλα
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση, αποσύρουμε και προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  3. Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα πιέζουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα 3 αβγά, το ελαιόλαδο, το γάλα με τον τραχανά, προσθέτουμε πιπέρι, τα κολοκυθάκια και τη φέτα, αφού ανακατέψουμε καλά τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι.
  5. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί περίπου 40εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  6. Χτυπάμε τα 2 αβγά, τις 3 κουταλιές της σούπας γάλα, τη 1 κ/σ ελαιόλαδο και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της πίτας.
  7. Τέλος ψήνουμε στους 200ο C στο χαμηλότερο ράφι και στις αντιστάσεις για περίπου 50’.

Tips:
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τραχανά ξινό ζυμωτό Λαμίας ΑΒ κοντά στην ελληνική γη
-Μπορούμε να εμπλουτίσουμε με μυρωδικά και φρέσκα κρεμμυδάκια

Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook
Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.