Ζαχαροπλαστική από το ντουλάπι σου: πως να χρησιμοποιήσεις τα παξιμάδια σε υπέροχα γλυκά

Μετάτρεψε τα αγαπημένα σου παξιμάδια σε ευέλικτο υλικό για τα γλυκά σου και μπες σε ένα νέο κόσμο γεύσης!

Όπως έχεις καταλάβει, η χαρά του σπιτικού γλυκού δεν κρύβεται μόνο στο αποτέλεσμα αλλά και στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία παρασκευής του. Και αυτός ο χρόνος γίνεται ακόμα πιο δημιουργικός, αν βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει και χρησιμοποιήσεις υλικά που μπορεί να κρύβονται ήδη στο ντουλάπι σου: όπως τα παξιμάδια!

Τα σπας μέσα στις σαλάτες σου, τα τρως με τα λαδερά σου, τα συνοδεύεις με τυριά και το αγαπημένο σου κρασί και γενικά φροντίζεις -χειμώνα, καλοκαίρι- να έχεις παξιμάδια στο σπίτι γιατί κρατάνε καιρό, είναι πεντανόστιμα και συνδυάζονται με τα πάντα. Ήρθε η ώρα να τα βάλεις και στα γλυκά σου! Προμηθεύσου μερικά διαφορετικά είδη Παξιμάδια ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη, διάβασε τις παρακάτω ιδέες, εμπνεύσου και μπες στην κουζίνα.

Παραδοσιακά & μαμαδίστικα γλυκά, αλλιώς

Το σοκολατένιο μωσαϊκό με το οποίο μεγάλωσες ήταν πάντα φτιαγμένο με μπισκότα. Βάλε στη θέση τους σπασμένα παξιμάδια που -ως πιο άγλυκα- θα αναδείξουν τη βαθιά γεύση της κουβερτούρας ακόμα περισσότερο.

Όταν πιάνουν οι πρώτες ζέστες, τα κέικ του χειμώνα δίνουν τη θέση τους στα δροσιστικά γλυκά ψυγείου. Άπλωσε μια παχιά στρώση τριμμένα παξιμάδια σε ένα γυάλινο σκεύος ή ταψάκι, περίχυσέ τα με σιρόπι και όταν το απορροφήσουν, άπλωσε από πάνω μια δόση κρέμα πατισερί ή σιμιγδαλόκρεμα ή γιαούρτι χτυπημένο με μέλι και ολοκλήρωσέ το με μαρμελάδα ή φρέσκα φρούτα εποχής.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με μια παραλλαγή εκμέκ: άπλωσε πάνω στα σιροπιασμένα παξιμάδια μια κρέμα αρωματισμένη με μπόλικη βανίλια και ένα στρώμα αφράτη σαντιγί και πασπάλισε το γλυκό με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Κάποιες γιαγιάδες έφτιαχναν την παραδοσιακή καρυδόπιτα με φρυγανιά: δοκίμασε τις συνταγές τους, βάζοντας στη θέση της αλεσμένα παξιμάδια. Θα ποτίσουν από το σιρόπι και θα της δώσουν ένα έξτρα γευστικό βάθος.

Γλυκά του κόσμου στην ελληνική εκδοχή τους

 Ανακάτεψε τριμμένα παξιμαδάκια με λιωμένο βούτυρο ή λάδι καρύδας που θα βρεις στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, μαύρη ζάχαρη και λίγη κανέλα και χρησιμοποίησε το τριφτό μείγμα ως βάση για τα αγαπημένα σου cheesecake.

Βούτα μερικά παξιμαδάκια σε λιωμένη κουβερτούρα, πασπάλισέ τα με κοπανισμένους ξηρούς καρπούς ή ανθό αλατιού, βάλ’τα σε λαδόκολλα να κρυώσουν και θα είναι σαν εναλλακτικά, πολύ πιο ελαφριά πτι φουρ ή φλωρεντίνες.

Θρεπτικά σνακ για όλες τις ώρες

Ξεκίνα τη μέρα σου γλυκά αλλά και ισορροπημένα: βάλε μερικά σπασμένα παξιμαδάκια στο blender μαζί με φυτικό ρόφημα ή γάλα, γιαούρτι, φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και κάποιο υγρό γλυκαντικό όπως σιρόπι maple ή μέλι, περίμενε λίγα λεπτά να μουλιάσουν κι έπειτα πολτοποίησέ τα καλά. Λαχταριστό πηχτό smoothie που θα σε χορτάσει μέχρι το επόμενο γεύμα!

Φτιάξε energy balls με πολτοποιημένα αποξηραμένα φρούτα όπως χουρμάδες ή δαμάσκηνα, σπόρους chia ή σουσάμι, το αγαπημένο σου βούτυρο καρπών και αλεσμένα παξιμάδια που θα δώσουν σώμα και συνοχή στο μείγμα σου, έτσι που να μπορείς να τα πλάσεις σε μπαλίτσες.

Να λοιπόν που μπορείς να αξιοποιήσεις τα παξιμάδια και στις γλυκές δημιουργίες που βγαίνουν από την κουζίνα σου. Άνοιξε το μυαλό σου, πειραματίσου με τις συνταγές που γνωρίζεις και αγάπησε ακόμα περισσότερο την ζαχαροπλαστική!

Anna Chalikia Food Editor @ MadameGinger.com

Διαβαστε επισησ