Βλίτα γιαχνί με κολοκυθάκια και σάλτσα φάβας με αμύγδαλα και ελιές

Από 30’ έως 60’
4 μερ
Εύκολη

Υλικά

1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κιλό βλίτα
600 g. κολοκυθάκια με τους ανθούς τους καθαρισμένα κομμένα στα 4 κατά μήκος
300 g. μπάμιες (προαιρετικά)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλ. νερό
40 ml χυμός λεμονιού
100 g. φάβα
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο καθαρισμένο ολόκληρο
40 ml χυμός λεμονιού
4 κ. σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
1/3 φλ. ελιές σε κομματάκια
150 g. ντοματίνια κομμένα στη μέση (ανακατεμένα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι δυόσμος χοντροκομμένος

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 300 ml νερό σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζουμε μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε μέσα ένα καρότο καθαρισμένο και μισό κρεμμύδι, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Χτυπάμε στο μπλέντερ με αλατοπίπερο τον χυμό λεμονιού.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν, για περίπου 10’ λεπτά‘.
Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μισό λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τις μπάμιες (αν τις βάλουμε) και σοτάρουμε για 5’ λεπτά‘. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα βλίτα και τα ανακατεύουμε για να λαδωθούν καλά.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα χόρτα να μαραθούν για 5-7’ λεπτά‘.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20’ λεπτά‘, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.
Στα 15’ λεπτά‘ προσθέτουμε τα κολοκυθάκια με τους ανθούς τους, αλατοπιπερώνουμε και κουνάμε την κατσαρόλα, ώστε να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα και να ενωθούν οι γεύσεις.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, τον δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 5’ λεπτά‘.
Αφήνουμε για 5’ λεπτά‘ και μετά αφαιρούμε ζουμί από το φαγητό, όσο αυτό μαγειρεύεται, και το ανακατεύουμε με τη φάβα, ώστε να γίνει σάλτσα.
Σερβίρουμε τα βλίτα με τη φάβα και από πάνω σκορπίζουμε τις ελιές, τα αμύγδαλα και τα ντοματίνια. Αν θέλουμε, ραντίζουμε με επιπλέον χυμό λεμονιού.

σχετικεσ συνταγεσ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.