Vegan Custard τάρτα με κουρκουμά και βάση gingerbread
Preparation
Περισσότερο από 60’
Servings
8 μερ
Difficulty
Δύσκολη
Υλικά
- 120 g αλεύρι βρόμης (βρόμη αλεσμένη)
- 3/4 φλ. αλεύρι από καρύδια (αλεσμένα καρύδια ή πεκάν)
- 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 2 κ.σ. αλεσμένος λιναρόσπορος ή σπόροι chia
- 1/2 κ.γ. κανέλα βιολογική GREENBAY
- 1/4 κ.γ. τζίντζερ
- 2 φλ. vegan γάλα ή κρέμα καρύδας BIONA BIO, για μια πιο παχύρρευστη κρέμα (για την κρέμα)
- 1/2 φλ. σιρόπι σφενδάμου (για την κρέμα)
- 2 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού (για την κρέμα)
- 1/4 κ.γ. κουρκουμάς βιολογικός GREENBAY (για την κρέμα)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (για την κρέμα)
- 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (για την κρέμα)
- φυτική σαντιγί (για το γαρνίρισμα)
- σπόροι ροδιού (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
- Βάση gingerbread: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές λιναρόσπορο με 6 κουταλιές της σούπας νερό.
- Σε άλλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι βρόμης, τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στο μείγμα το σιρόπι σφενδάμου και τον χυλό με τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε με το χέρι έως ότου μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια μπάλα και η ζύμη να μην κολλάει πλέον στις πλευρές. Εάν κολλάει πάρα πολύ, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι βρόμης.
- Απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα σε έναν δίσκο διαμέτρου 30-35 εκ. και καλύπτουμε το εσωτερικό και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε φασόλια ή ρύζι στο εσωτερικό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί μαζί με τα φασόλια και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει καλά.
- Κρέμα: Ανακατεύουμε το άμυλο καλαμποκιού και 1/4 φλ. γάλα ή κρέμα μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι και το άμυλο καλαμποκιού να έχει διαλυθεί σωστά.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα ή την κρέμα, το σιρόπι σφενδάμου, το διαλυμένο άμυλο καλαμποκιού και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει. Όταν είναι αρκετά παχύ, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα. - Τέλος, προσθέτουμε τον κουρκουμά, για να αποκτήσουμε το κιτρινωπό χρώμα που θα είχαμε αν βάζαμε αβγά.
- Ρίχνουμε τη ζεστή vegan κρέμα πάνω στη βάση της τάρτας και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Γαρνίρουμε με ροζέτες φυτικής σαντιγί και σπόρους ροδιού!