Menu
Generic filters
Exact matches only

Σπανακόπιτα με κατίκι Δομοκού

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 6 μερ
Difficulty Μέτρια

Υλικά

  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο πακέτο φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • 3 κ. σ. σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια πράσα σε λεπτές ροδέλες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 0.5 ml ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Αλείφουμε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε 5 από τα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση, τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 – 6 φύλλα (ανάλογα με το πόσα περιείχε η συσκευασία). Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, στριμώχνοντάς τα στα τοιχώματα, για να σφραγιστεί η γέμιση.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τη χαράζουμε σε καρεδάκια, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες νερό και ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Bookmarks

1 ταψί 30 - 32 εκ. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο και τα τρίβουμε με τα χέρια για 1 λεπτό, να αποβάλλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν». Αδειάζουμε τα υγρά, γέρνοντας τη λεκάνη. Τα αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά και προσθέτουμε το κατίκι, τα αβγά, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Για την πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε 5 από τα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση, τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 - 6 φύλλα (ανάλογα με το πόσα περιείχε η συσκευασία). Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, στριμώχνοντάς τα στα τοιχώματα, για να σφραγιστεί η γέμιση. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τη χαράζουμε σε καρεδάκια, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες νερό και ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.