Halloween ψητά λαχανικά με σπιτικά τσιπς «νυχτερίδας»

Περισσότερο από 60’
4 μερίδες
Μέτρια

Υλικά

2 μεγάλες γλυκοπατάτες
2 μεγάλες λευκές πατάτες
4 καρότα ξεφλουδισμένα
3 βολβοί παντζαριού, μεσαίοι προς μεγάλοι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. δεντρολίβανο
1/2 κεφάλι σκόρδου, τις σκελίδες με τη φλούδα
1 κ.γ. βαλσάμικο ξίδι
1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση

  • Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες και τις λευκές πατάτες στη μέση, κατά πλάτος, και τις ρίχνουμε στο βραστό νερό να βράσουν για 5 λεπτά και τις αφαιρούμε. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε ολόκληρα τα παντζάρια και τα καρότα στο βραστό νερό και βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε δίσκους πάχους 1 εκ. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε τα σχήματα jac-o-lantern (το χαρακτηριστικό σκάλισμα κολοκύθας του Halloween) τις γλυκοπατάτες. Κάνουμε το ίδιο για τις λευκές πατάτες, κόβοντάς τες σε σχήματα φαντασμάτων. Κόβουμε τα παντζάρια σε δίσκους πάχους 1 εκ. και μετά τα κόβουμε σε σχήματα καπέλου μάγισσας. Κόβουμε, τέλος, και τα καρότα σε μπαστουνάκια σαν δάχτυλα μάγισσας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Περιχύνουμε με λάδι, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο. Σπάμε τις σκελίδες σκόρδου και τις σκορπίζουμε εδώ και εκεί στο ταψί.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, γυρίζοντας τα λαχανικά και από την άλλη πλευρά στα μισά του χρόνου ψησίματος. Στα τελευταία 10 λεπτά, ψεκάζουμε με το βαλσαμικό τα παντζάρια και με το σιρόπι σφενδάμου τα καρότα.
    Τσιπς σε σχήμα νυχτερίδας
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
  • Κόβουμε 2 αραβικές πίτες με ένα κουπάτ σε σχήματα νυχτερίδας μεγέθους περίπου 3 εκ. Βάζουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, απλώνουμε τις αραβικές πίτες και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Με ένα πινέλο απλώνουμε το λάδι σε όλη την επιφάνεια από τις πίτες, αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με πάπρικα και ρίγανη και ψήνουμε στον φούρνο για 6-8 λεπτά. Σερβίρουμε τα ψητά λαχανικά σε πιατέλα με χούμους ή/και γουακαμόλε και τα σπιτικά τσιπς.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

σχετικεσ συνταγεσ