Σούπα με μανιτάρια του δάσους, φουντούκια και βότανα
Ένα βάλσαμο για τον ταλαιπωρημένο, από τις κραιπάλες των εορτών, οργανισμό
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, σε φέτες
- 1/2 κ.γ θαλασσινό αλάτι
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2-3 κ.γ θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό φρέσκα μανιτάρια (shitake, portobello, brown κ.ά.), ψιλοκομμένα
- 4 φύλλα δάφνης
- 1/3 κ.γ κουρκουμάς
- 5 φλ. φιλτραρισμένο νερό
- 2 κ.γ. σάλτσα σόγιας tamar
- μαύρο πιπέρι
Για γαρνίρισμα
- 1/2 φλ καρύδια
- 250 γρ. μανιτάρια shitake, σε λεπτές φέτες
- 250 γρ. μανιτάρια portobello ή πλευρώτους, σε φέτες
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο θαλασσινό αλάτι
- 1/4 φλ. φασκόμηλο μαύρο πιπέρι, χοντροτριμμένο
- 3-4 κλαράκια θυμάρι
Εκτέλεση
Σούπα:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5´ ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε αλάτι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3´. Ρίχνουμε το θυμάρι και το φασκόμηλο και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τα φύλλαδάφνης και το νερό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη
φωτιά και σιγοβράζουμε για 20´. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τα φύλλα δάφνης.
• Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει εντελώς βελούδινη. Η σούπα πρέπει να είναι πηχτή και κρεμώδης.
• Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Γαρνιτούρα:
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, απλώνουμε τα καρύδια, τα ψήνουμε για 6 λεπτά και τα βγάζουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, τα ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο και λίγο αλάτι, τα ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο ταψί τα μανιτάρια και τα φύλλα φασκόμηλου.
Περιχύνουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ψήνουμε για 15´, ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5-8´ ή μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια και τα φύλλα του φασκόμηλου να γίνουν τραγανά.
Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ. Πασπαλίζουμε με τη γαρνιτούρα, μερικά κλωνάρια θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.