Σαλάτα με ωμές και ψητές ντομάτες και μαριναρισμένη φέτα
Υλικά
- 6 ντομάτες μέτριες «ΑΒ fresh to go»
- 200ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
- 150g φέτα Τριπόλεως ΑΒ, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 100g πάστα ελιάς μαύρης «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
- 2 κ.σ. γιαούρτι ΑΒ
- φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
- αλάτι θαλασσινό ΑΒ
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
• Πλένουμε και σκουπίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε λεπτές, στρογγυλές φέτες. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε εκεί τις μισές φέτες. Πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι, λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τις ντομάτες για 20 λεπτά.
• Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, λίγα φύλλα ρίγανης και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τους κύβους φέτας. Τους αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν για όση ώρα ψήνονται οι ντομάτες.
• Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το πατέ ελιάς με το γιαούρτι.
• Στρώνουμε σε μια πιατέλα τις μισές φέτες ωμής ντομάτας. Βγάζουμε τη φέτα από το ελαιόλαδο, τη λιώνουμε με ένα πιρούνι και σκορπίζουμε τη μισή ποσότητα πάνω στις ντομάτες. Στρώνουμε μία σειρά ψημένες ντομάτες και από πάνω αλείφουμε με τη μισή ποσότητα του μείγματος με την πάστα ελιάς.
• Επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
• Τέλος, ραντίζουμε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο όπου μαρινάραμε τη φέτα και σκορπίζουμε λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού.