Σαλάτα με φακές beluga
Υλικά
- 500 γρ. φακές beluga
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, τριμμένα
- 1 σέλερι (στικ), ψιλοκομμένο
- 1 αγγούρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 ντομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- ¼ μαϊντανό (μάτσο), ψιλοκομμένο
- 800 ml. νερό
- 1 λεμόνι (χυμός)
- ξύδι από λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Για το dressing δεντρολίβανου
- 5 κ.γ. δεντρολίβανο (κλαράκια), μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. μέλι
- 1+½ κ.σ. ξύδι, από κόκκινο κρασί
- 150-200 ml. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- Ανθότυρο θρυμματισμένο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το καρότο, το σέλερι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις φακές και τις σοτάρουμε μαζί με τα λαχανικά για ένα λεπτό.
Κατόπιν, σβήνουμε με ξύδι και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Έπειτα, προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Εκτέλεση για το dressing δεντρολίβανου: Αδειάζουμε στο multi όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους και να σφίξει το dressing. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη.
Αφού μαλακώσουν οι φακές, τις σουρώνουμε και τις κρυώνουμε σε ένα σουρωτήρι.
Μόλις κρυώσουν, τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε μέσα το αγγούρι, τη ντομάτα, το χυμό λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το dressing δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε.
Τέλος, ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μίας χρήσης.
Σύνθεση: Σερβίρουμε τη σαλάτα σε μπολάκια πασπαλίζοντας με ανθότυρο.
#tsoulotip: Αν δούμε ότι το νερό για τις φακές δεν είναι αρκετό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη.