Menu
Generic filters
Exact matches only

Ψητά κρεμμύδια γεμιστά με σέσκουλα

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 4 μερ
Difficulty Δύσκολη

Υλικά

  • 200 γρ. κατίκι
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 300 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές λωρίδες 2 εκ.
  • 1/2 φραντζόλα ψωμί χωριάτικο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 4 κλωνάρια σέλερι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 μέτρια κρεμμύδια (κίτρινα και κόκκινα)

Εκτέλεση

– Κόβουμε το πάνω μέρος των κρεμμυδιών με ένα μαχαίρι και τα καθαρίζουμε. Με ένα κουτάλι κάνουμε μια τρύπα και προσεκτικά αφαιρούμε το εσωτερικό τους (φύλλο-φύλλο) έτσι ώστε να μείνουν μόνο τα 2 ή 3 εξωτερικά φύλλα του κρεμμυδιού. Κρατάμε το εσωτερικό σε ένα μπολ.
– Ψιλοκόβουμε το έξω μέρος των κρεμμυδιών (περίπου 3 φλιτζάνια).
– Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κομμένα κρεμμύδια, το σέλερι, το αλάτι και το πιπέρι, το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά.
– Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και σοτάρουμε πάλι για 1 λεπτό.
– Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί. Το κόβουμε σε κύβους 1,5 εκ. και τους ψήνουμε ελαφρά.
– Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε 250 γρ. νερό.
– Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα σοταρισμένα λαχανικά. Ρίχνουμε μέσα το ψωμί, τα καρύδια και τον μισό ζωμό και αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα, προσθέτουμε το κατίκι και ανακατεύουμε απαλά.
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ΊC.
– Τοποθετούμε τα κρεμμύδια με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω στο ταψί, προσθέτουμε μισή κούπα νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
– Ψήνουμε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν χωρίς να διαλύονται, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ΊC.
– Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε μια επιφάνεια εργασίας. Χύνουμε το νερό από το ταψί, γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τη γέμιση και τα ξαναβάζουμε στο ταψί. Αν περισσέψει γέμιση, τη βάζουμε σε ένα ρηχό ταψάκι που έχουμε λαδώσει και την περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό.
– Ψήνουμε τα γεμιστά κρεμμύδια και τη γέμιση με τον ζωμό στη μεσαία σχάρα του φούρνου, ξεσκέπαστα, για 25-30 λεπτά.

Bookmarks

“ – Κόβουμε το πάνω μέρος των κρεμμυδιών με ένα μαχαίρι και τα καθαρίζουμε. Με ένα κουτάλι κάνουμε μια τρύπα και προσεκτικά αφαιρούμε το εσωτερικό τους (φύλλο-φύλλο) έτσι ώστε να μείνουν μόνο τα 2 ή 3 εξωτερικά φύλλα του κρεμμυδιού. Κρατάμε το εσωτερικό σε ένα μπολ. – Ψιλοκόβουμε το έξω μέρος των κρεμμυδιών (περίπου 3 φλιτζάνια). – Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κομμένα κρεμμύδια, το σέλερι, το αλάτι και το πιπέρι, το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά. – Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για