Plant based μπακλαβάς με χουρμάδες, φουντούκια & αμύγδαλα

Ποιος να αντισταθεί στο τραγανό, χρυσαφένιο του φύλλο και στη γλυκιά έκρηξη που κρύβει κάθε μπουκιά; Ο μπακλαβάς δεν είναι για κάθε μέρα: δεσπόζει περήφανα στα εορταστικά μας τραπέζια, προσφέροντας απόλαυση σε μικρούς και μεγάλους. Αυτή η plant-based εκδοχή είναι ιδανικό κέρασμα για όλους, ανεξαρτήτως της διατροφής που ακολουθούν!

Περισσότερο από 60’
12-15 μερίδες
Εύκολη

Υλικά

150 γρ. φυτικό βούτυρο
200 γρ. λευκά αμύγδαλα, ψιλοτριμμένα
150 γρ. φουντούκια, ψιλοτριμμένα
200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένους
1 συσκευασία φύλλο κρούστας για γλυκά (450 γρ.)
240 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. νερό
6 κ.σ. maple syrup

Εκτέλεση

  • Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το φυτικό βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί (20Χ30εκ.).
  • Κρατάμε στην άκρη 2-3 κ.σ. τριμμένα αμύγδαλα για το σερβίρισμα και ανακατεύουμε τα υπόλοιπα σε μπολ καλά μαζί με τα φουντούκια και τους χουρμάδες.
  • Κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού μας. Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το καθένα. Αραδιάζουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το καθένα.
  • Κόβουμε τον μπακλαβά σε τρίγωνα κομμάτια και τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C στον αέρα, για 1 ½ ώρα ή μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν τα φύλλα.
  • Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το maple syrup και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο το μπακλαβά και τον σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστός με το ζεστό σιρόπι. Τον αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για μερικές ώρες και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

σχετικεσ συνταγεσ