Πίτα από πολέντα, κολοκυθάκια & ανθότυρο με πέστο ρόκας

15΄ προετοιμασία 1 ώρα εκτέλεση
10 μερίδες
Εύκολη

Υλικά

665 ml ζωμός της αρεσκείας μας
665 ml γάλα
255 γρ. στιγμιαία πολέντα
1/2 φλ. παρμεζάνα
1/2 φλ. ανθότυρο
20 γρ. αλατισμένο βούτυρο
4 μικρά κολοκύθια (τα 2 σε λεπτές φέτες, τα 2 σε λεπτές λωρίδες)
φρέσκα βότανα
αλάτι
πιπέρι
Για το πέστο ρόκας
2 φλ. ρόκα
1/2 φλ. φύλλα βασιλικού
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/4 φλ. παρμεζάνα
χυμός 1/2 λεμονιού
125 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Εκτέλεση

  • Πέστο: Χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 20 x 30 εκ., καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Σε κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό και το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτουμε την πολέντα σε αργή, σταθερή ροή. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 6-8 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει η υφή. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το ανθότυρο και το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τις λωρίδες κολοκυθιών στην πολέντα μαζί με τη μισή ποσότητα πέστο και ανακατεύουμε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη, την οποία στρώνουμε στο ταψάκι.
  • Καλύπτουμε με τις φέτες κολοκυθιού, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, ραντίζουμε με το υπόλοιπο πέστο και γαρνίρουμε με φρέσκα βότανα. Κόβουμε σε κομμάτια και, αφού κρυώσει, συσκευάζουμε.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

σχετικεσ συνταγεσ