Παστίτσιο με κιμά κουνουπιδιού/μανιταριών & ελαφριά μπεσαμέλ βρώμης

Το πρώτο μας webinar παρέα με την ΑΒ Βασιλόπουλος και το #allazoumesinithies, πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου για 10 τυχερά gingerάκια και αυτή η συνταγή ήταν μία από αυτές που έδειξα και μαγειρέψαμε όλοι μαζί παρέα! Ένα λαχταριστό παστίτσιο με έναν θρεπτικό και πεντανόστιμο κιμά κουνουπιδιού και μανιταριών και μία πανάλαφρη μπεσαμέλ βρώμης! Φτιάξε την συνταγή, απόλαυσε την με όσους αγαπάς και stay tuned γιατί έρχονται σύντομαι κι άλλα σεμινάρια που μπορεί να λάβεις μέρος!

Περισσότερο από 60’
8 μερ
Εύκολη

Υλικά

1 μικρό κουνουπίδι ή ½ μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 500 γρ. μαζί με το κοτσάνι), τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
400 γρ. μανιτάρια Portobello ή Brown, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 1/2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. μπαχάρι σκόνη ή 2-3 κόκκους μπαχάρι
1 1/2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. τριμμένες ντομάτες
150 ml νερό
1 φύλλο δάφνης
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 lt φυτικό γάλα βρώμης χωρίς ζάχαρη
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κ.σ. τριμμένο φυτικό τυρί
500 γρ. ζυμαρικά για παστίτσιο
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
4 κ.σ. τριμμένο φυτικό τυρί
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1) Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, για τον μικρότερο χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

2) Προχωράμε με τον κιμά κουνουπιδιού. Ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.

3) Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το κύμινο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να “πιάσει” ο πελτές στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το φύλλο δάφνης, το νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν ο κιμάς κουνουπιδιού δέσει, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

4) Προχωράμε με τη μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, για 7- 8 λεπτά, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το φυτικό τυρί και ανακατεύουμε.

5) Συνθέτουμε το παστίτσιο. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, προσθέτουμε 1-2 μεγάλες κουταλιές μπεσαμέλ και 1-2 κουταλιές κιμά και ανακατεύουμε απαλά. Τα πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω και απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά πάνω από τα ζυμαρικά.

6) Απλώνουμε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζουμε με το φυτικό τυρί και την φρυγανιά. Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στο γκριλ, για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά και σερβίρουμε.

Food Blogger Madame Ginger

σχετικεσ συνταγεσ