Menu
Generic filters
Exact matches only

Ντομάτες γεμιστές με κιμά λαχανικών στον φούρνο

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 4 μερ
Difficulty Δύσκολη

Υλικά

  • 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • 20 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 20 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 κ. σ. πάπρικα
  • 1/2 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 70 γρ. κουκουνάρια, καβουρντισμένα
  • 60 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 12 μέτριες ώριμες και στρογγυλές ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 κ. σ. ντοματοπελτές
  • 600 γρ. ώριμες, αλλά σφιχτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 3 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα (ή 2 τσακώνικες), ψιλοκομμένες
  • 2 πιπεριές κέρατο, πολύ ψιλοκομμένες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες από την πλευρά του κοτσανιού, τα αφήνουμε κατά μέρος και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τη σάρκα από το εσωτερικό τους, την ψιλοκόβουμε και την προσθέτουμε στις κομμένες ντομάτες που έχουμε για τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκυθάκια). Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι. Ανακατεύουμε μια-δυο φορές και ρίχνουμε και τη μισή ποσότητα από τις κομμένες ντομάτες, τον πελτέ, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τη ρίγανη και την πάπρικα.
Αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με 1/2 φλιτζάνι νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μέτριο ταψί φούρνου, με το άνοιγμα προς τα πάνω, και πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με αλάτι, πιπέρι και την καστανή ζάχαρη. Γεμίζουμε τις ντομάτες με το μείγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες ντομάτες. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και λίγη ακόμη καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα περίπου.
Σερβίρουμε τις ντομάτες ζεστές ή κρύες με μπόλικη φέτα.

Bookmarks

“ Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες από την πλευρά του κοτσανιού, τα αφήνουμε κατά μέρος και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τη σάρκα από το εσωτερικό τους, την ψιλοκόβουμε και την προσθέτουμε στις κομμένες ντομάτες που έχουμε για τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκυθάκια). Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι. Ανακατεύουμε μια-δυο φορές και ρίχνουμε και τη μισή ποσότητα από τις κομμένες ντομάτες, τον πελτέ, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τη ρίγανη και την πάπρικα. Αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά