Menu
Generic filters
Exact matches only

Μουσακάς χορτοφαγικός

Οι φακές ψιλές Φαρσάλων «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό Monde Selection για την ποιότητά τους. Δοκιμάστε τες!

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 4 μερίδες
Difficulty Μέτρια

Υλικά

Για τη βάση

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες, σε χοντρές φέτες
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ από την Καλαμάτα «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»

Για τη γέμιση φακής

  • 350g φακές ψιλές Φαρσάλων «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», βρασμένες ελαφρά
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 250g μανιτάρια λευκά, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. κάρι

Για την επικάλυψη

  • 1 lt ρόφημα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη
  • 3/4 φλ. κορν φλάουρ ΑΒ
  • 50g βούτυρο αγελάδος ΑΒ
  • 2 αβγά
  • 100g κεφαλοτύρι ΑΒ, τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Μελιτζάνες Φλάσκες Συσκευασμένες Ελληνικές
Πατάτες Χονδρές Συσκευασμένες
Ελαιόλαδο Εξαιρετικό Παρθένο 1lt
Φακές Ψιλές Εισαγωγής 500 gr
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο Φιάλη Πλαστική 1 Lt
Μανιτάρια Portobello 400g
Κρεμμύδια Ξερά Χονδρά Συσκευασμένα
Σκόρδα Ξερά Δίχτυ Ελληνικά
Καρότα Συσκευασμένα Ελληνικά 500 gr
Πιπεριές Φλωρίνης Βιολογικής Γεωργίας Ελληνικές 200 gr
Κάρυ Σκόνη 30g
Ρόφημα Καρπός Αμύγδαλο Χωρίς Ζάχαρη 1 Lt
Κορν Φλάουρ 200 gr
Βούτυρο Παραδοσιακό Αγελάδος Ανάλατο 250gr
Αυγά Φρέσκα Αχυρώνα Medium 6 Τεμάχια
Τυρί Κεφαλοτύρι Ελασσόνας 300gr
Αλάτι Πλαστική Φιάλη 400 gr
Μείγμα Πιπεριών Μύλος 50g
Μοσχοκάρυδο Τριμμένο 40 gr
Next

Εκτέλεση

• Στρώνουμε τις μελιτζάνες, τη μία δίπλα στην άλλη, σε 2 ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος. Αλατίζουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
• Παράλληλα καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 3 εκ. και τις στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο του. Κάνουμε μια δεύτερη στρώση με μελιτζάνες ψημένες.
• Γέμιση φακής: Ζεσταίνουμε και ψήνουμε τα μανιτάρια, να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το καρότο και τα μπαχαρικά. Σοτάρουμε για 3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά και ρίχνουμε τις βρασμένες φακές. Σοτάρουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό. Βράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν οι φακές και να στεγνώσουν από υγρά.
• Τις ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τις μελιτζάνες, ισιώνουμε με την ανάποδη του κουταλιού και κάνουμε από πάνω από μία στρώση εναλλάξ με κομμάτια μελιτζάνας και πατάτας.
• Επικάλυψη: Ρίχνουμε το ρόφημα αμυγδάλου σε κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ ανακατεύοντας με σύρμα. Το βάζουμε στη φωτιά, αλατίζουμε και ανακατεύουμε να πήξει και να γίνει κρέμα. Λιώνουμε μέσα το βούτυρο, το περισσότερο από το τριμμένο τυρί, προσθέτουμε τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα, και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς, απλώνουμε την κρέμα πάνω από το φαγητό και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά.

Bookmarks