Μουσακάς χορτοφαγικός
Οι φακές ψιλές Φαρσάλων «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό Monde Selection για την ποιότητά τους. Δοκιμάστε τες!
Υλικά
Για τη βάση
- 4 μελιτζάνες φλάσκες, σε χοντρές φέτες
- 4 μεγάλες πατάτες
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ από την Καλαμάτα «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
Για τη γέμιση φακής
- 350g φακές ψιλές Φαρσάλων «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», βρασμένες ελαφρά
- 100ml ελαιόλαδο
- 250g μανιτάρια λευκά, σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
- 1 κ.σ. κάρι
Για την επικάλυψη
- 1 lt ρόφημα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη
- 3/4 φλ. κορν φλάουρ ΑΒ
- 50g βούτυρο αγελάδος ΑΒ
- 2 αβγά
- 100g κεφαλοτύρι ΑΒ, τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Εκτέλεση
• Στρώνουμε τις μελιτζάνες, τη μία δίπλα στην άλλη, σε 2 ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος. Αλατίζουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
• Παράλληλα καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 3 εκ. και τις στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο του. Κάνουμε μια δεύτερη στρώση με μελιτζάνες ψημένες.
• Γέμιση φακής: Ζεσταίνουμε και ψήνουμε τα μανιτάρια, να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το καρότο και τα μπαχαρικά. Σοτάρουμε για 3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά και ρίχνουμε τις βρασμένες φακές. Σοτάρουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό. Βράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν οι φακές και να στεγνώσουν από υγρά.
• Τις ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τις μελιτζάνες, ισιώνουμε με την ανάποδη του κουταλιού και κάνουμε από πάνω από μία στρώση εναλλάξ με κομμάτια μελιτζάνας και πατάτας.
• Επικάλυψη: Ρίχνουμε το ρόφημα αμυγδάλου σε κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ ανακατεύοντας με σύρμα. Το βάζουμε στη φωτιά, αλατίζουμε και ανακατεύουμε να πήξει και να γίνει κρέμα. Λιώνουμε μέσα το βούτυρο, το περισσότερο από το τριμμένο τυρί, προσθέτουμε τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα, και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς, απλώνουμε την κρέμα πάνω από το φαγητό και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά.