Menu
Generic filters
Exact matches only

Μελιτζάνες γεμιστές με ψητά ρεβίθια και λαδολέμονο ντομάτας

Preparation Λιγότερο από 30’
Servings 4 μερίδες
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες, κομμένες στη μέση κατά μήκος στο κοτσάνι, το οποίο και κρατάμε
  • 3 μέτριες ντομάτες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1½ φλ. βρασμένα ρεβίθια
  • 2 κ.γ. δυόσμος ξερός
  • 1/2 φλ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 1½ κ.σ. ταχίνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
  • τσίλι (όσο μας αρέσει)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Με πινέλο λαδώνουμε τις μελιτζάνες, τις βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ταψί και τις ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά. Παράλληλα, ανακατεύουμε τα ρεβίθια με το ταχίνι, μερικές κουταλιές από τον χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τσίλι. Στρώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι σε μία στρώση και τα ψήνουμε ταυτόχρονα με τις μελιτζάνες.
  • Κόβουμε τις μισές ντομάτες σε κυβάκια και ανακατεύουμε με τον βασιλικό, 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τον δυόσμο, το μισό ξύσμα λεμονιού, 1 κ.σ. από τον χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι.
  • Χτυπάμε στο μούλτι τις υπόλοιπες ντομάτες μαζί με τον υπόλοιπο χυμό και ξύσμα λεμονιού. Σουρώνουμε σε βαζάκι και ανακατεύουμε με 1/3 φλ. ελαιόλαδο.
  • Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες, τις γυρνάμε από την πλευρά που χαράξαμε.
  • Ρίχνουμε το μείγμα με τα ψημένα ρεβίθια μέσα στην κομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις μελιτζάνες. Ραντίζουμε με το λαδολέμονο το πιάτο όπου θα σερβίρουμε και ακουμπάμε πάνω τις μελιτζάνες.
Bookmarks